VIŠE OZLJEĐENIH

Torcida: 'Tražimo sankcioniranje nezakonitih i nehumanih postupaka vodstva GNK Dinamo i policije'

Image

Tučnjava - policija i Torcida

Foto: Pixsell/PIXSELL

Na službenim stranicama Torcide objavljeno je priopćenje oko 20 sati.

22.5.2022. u 20:05/ RTL.hr

Nakon sukoba između Torcide i policije koje se dogodilo u noći sa subote na nedjelju, a u kojoj je više navijača nakon fizičkog sukoba sa snagama policije zadobilo fizičke ozljede, a policija koristila i vatreno oružje, oglasio se i sam klub navijača.

Naime, do sukoba je došlo nakon što nisu ušli na Maksimir tijekom sinoćnje utakmice protiv GNK Dinamo te su tražili da krenu prema Splitu. Kolona od 260 vozila praćena sa 100 interventnih policajaca zaustavila se kod Desinca blokirala sve tri trake, a dio njih je napao policiju na odmorištu.

U sukobu je ozijeđeno ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca. U karlovačkoj bolnici završio je jedan pacijent s propucanom potkoljenicom dok su u splitski KBC stigle dvije propucane osobe, mlađe od 20 godina. Privedena su 43 huligana, među njima i jedan maloljetnik. Svi su predani državnom odvjetništvu za mladež u Velikoj Gorici.

Image
na autocesti A1

Pogledajte mjesto gdje je došlo do sukoba nekoliko stotina torcidaša i policije. Odmorište je zatvoreno

Fotogalerija
Image
na autocesti A1

Pogledajte mjesto gdje je došlo do sukoba nekoliko stotina torcidaša i policije. Odmorište je zatvoreno

Fotogalerija

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je - po prvi put u povijesti - više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja. Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju.

Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' ovom prilikom podsjeća da je:- hrvatska policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne 'asistirati njihovim organizatorima' u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion- hrvatska policija dužna nadgledati provođenje zakona koji, između ostalog, organizatorima utakmica propisuje obavezu da osiguraju normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme- hrvatska policija dužna osigurati slobodu kretanja i slobodu izražavanja mišljenja hrvatskih građana, kao i njihovog dostojanstva, a ne zatirati ih vlastitim postupcima. Hrana i voda te obavljanje osnovnih fizioloških potreba su minimum i bazične ljudske potrebe, osim ako hrvatska policija ne smatra da navijači iz nekog razloga nemaju prava ni na to.- hrvatska policija dužna štititi građane Hrvatske, a ne pucati u njih, mlatiti sve što pokazuje znakove života, neselektivno maltretirati suzavcem, cipelariti vezane ljude i pendrecima uništavati njihova vozila.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Dužna je i plaćena ponašati se po zakonu, a ne poput bande.Umjesto toga zajedničkim djelovanjem Policijske uprave zagrebačke i uprave Dinama jučer smo spriječeni u dolasku na utakmicu. Apsurdno je uopće komentirati zahtjeve uprave Dinama oko unosa transparenata na južnu tribinu maksimirskog stadiona, ali zbog javnosti ćemo iznijeti samo neke od njihovih bisera. Primjerice, uprava Dinama je tražila da svi transparenti čije su dimenzije veće od 100x200 cm, osim što su morali biti prijavljeni 48 sati prije odigravanja utakmice, morali su biti uneseni na stadion prije nego što se on službeno otvori i morali su biti postavljeni na tribini (gdje bi ih valjda maksimirski redari trebali čuvati, dok mi ne uđemo na stadion, tamo negdje krajem prvog poluvremena).Nadalje, iako PU zagrebačka pere ruke od odgovornosti u ovom slučaju, vrijeme dolaska na stadion Maksimir isključivo ovisi o procjeni i postupanju policije koja osigurava trasu kojom se gostujući navijači prevoze do stadiona te ona odlučuje kada će ta kolona navijača krenuti pod policijskom pratnjom s naplatnih kućica na Lučkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne ovisi o Torcidi kada će doći na gostujuću tribini maksimirskog stadiona, već o policiji. Svojim postupanjem PU zagrebačka je samo dala razlog upravi Dinama da ima opravdanje zašto nam zabranjuje unos transparenata i drugih navijačkih rekvizita na stadion, postupajući u ovom slučaju kao produžena ruka uprave Dinama, a s obzirom da je uprava Dinama kontrolirana iz Međugorja, jasno je u kojem ritmu pleše PU zagrebačka.Uostalom, jednak scenarij vidjeli smo godinama ranije, kada je isti klub kreirao nezakonite i potpuno neosnovane 'crne liste' navijača kojima je priječio pristup stadionu, u čemu su im također asistirali policajci na službenom i neslužbenom platnom spisku Zdravka Mamića.

Image
traju uhićenja

Načelnik PU zagrebačke o napadu navijača: 'Ovo sada najozbiljniji i najveći takav incident do sada'

Image
traju uhićenja

Načelnik PU zagrebačke o napadu navijača: 'Ovo sada najozbiljniji i najveći takav incident do sada'

Nakon odbijanja ulaska na stadion u njihovom ritmu i po njihovim pravilima, svaki ulaz na benzinsku stanicu na autoputu je bio zapriječen od strane policije. Nitko iz policije nije smatrao potrebnim dati informaciju kada će nam dopustiti da stanemo na neku benzinsku crpku ili odmorište. Iako je cijeli dan po priznanju same policije protekao korektno i bez incidenata, umjesto razgovora s navijačima policija je izabrala zabrane, a vodu, hranu i piće za njih više od tisuću i pol predvidjela po dolasku u Split, valjda. Kao da nije dovoljno da su ih prethodno dulje od pet sati držali gladnima, žednima i bez osnovnih ljudskih i higijenskih uvjeta.Na opravdani revolt reagirali su nasiljem i upotrebom vatrenog oružja, i to na način o kojem su se nadležne institucije dužne oglasiti. Nasumično pucanje i ispaljivanje više desetaka metaka u masu, u hrvatske građane kojima su prethodno uskratili osnovna ljudska prava i dostojanstvo, dosad je nezabilježen primjer zloupotrebe policijskog sustava i vrhunac represije kojoj su navijači Hajduka podvrgnuti već godinama. Dosad smo naivno vjerovali da nas barem ne žele i fizički likvidirati.

Neuvjerljiva i bizarna objašnjenja o navijačima koji su iz čista mira izvršili desant na benzinsku crpku i mecima koji su se, eto, 'odbijali o pod' valjda dovoljno govore sama za sebe. Treba tek iznova preslušati izmotavanja i bijedne pokušaje kamufliranja na danas održanoj policijskoj konferenciji za novinare.I čuti notornu laž čak i kada se radi o osnovnim, lako provjerljivim podacima. Nitko od ustrijeljenih građana nije ranjen na famoznoj benzinskoj crpku, nego među kolonom auta zaustavljenih na autocesti.Treba kazati da se ni nakon smirivanja situacije tretman navijača nimalo nije promijenio, dapače: s dolaskom policijskog pojačanja započinje neselektivno i nasumično udaranje navijača i svih građana koji su se zatekli u blizini, njihovo izvlačenje iz vozila na kišu i bacanje na pod, cipelarenje zavezanih ljudi, bezrazložno uništavanje vozila, teror suzavcem i masovna, neosnovana privođenja. Deseci posve nedužnih građana ozlijeđeni u ovoj bahatoj demonstraciji sile, puno je slomljenih ruku, nogu i glava, a malo tko se usudio čak i prijaviti ranjavanje.

Kome, uostalom? I što bi dobio osim privođenja i prijave, možda obećanje da će im policija oprostiti zato što ih je tukla? O svemu tome ne postoje službeni izvještaji, snimke niti svjedoci, niti smo čuli objašnjenje policijskih šefova, niti - poučeni dosadašnjim iskustvima - očekujemo istraživanje i sankcioniranje odgovornih za grubo prekoračenje ovlasti policijskih službenika. No Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' nikada se neće pomiriti s pokušajem ograničavanja ljudskih prava svojih pripadnika, navijača Hajduka i svih građana Hrvatske.Svaki udarac nas jača!", stoji u priopćenju objavljeno i na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik PU zagrebačke: 'Ovo sada najozbiljniji i najveći takav incident do sada'

Sinoćnji incident s navijačima za RTL Danas komentirao je načelnik policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Svi privedeni huligani se nalaze u pritvoru na oranicama, jedan dio njih biti će ispitan večeras u Županijskom državnom odvjetništvu za mladež u Velikoj Gorici, a ostatak će biti ispitan sutra.

"Možemo potvrditi da se i četvrta osoba sa područja Splita javila u zdravstvenu ustanovu gdje je zadobila prostrijele ozlijede. Ona je hospitalizirana, izvan životne opasnosti i čekamo da se stanje stabilizira i da može dalje postupati", kaže Rašić.

"Mogu reći da je ovo sada najozbiljniji i najveći takav incident koji se dogodio do sada", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVI SU OZLIJEĐENI

Teška prometna nesreća kod Ivanić Grada! Pijani mladić (19) u BMW-u vozio 5 maloljetnika. Zabio se u betonski most

Više s weba