duhan banda

Uhićeni šverceri 61 tone duhana: Pakirali ga u stanu, slali dostavom i zaradili 15 milijuna kuna

Image
Foto: S. Midžor/H. Jelavić/Pixsell/Ilustracija

Policija uhitila desetoricu koju USKOK sumnjiči da su kreirali dobro uigranu zločinačku organizaciju. Ilegalno su protrgovali najmanje 61 tonom duhana i državu oštetili za najmanje 52,5 milijuna kuna

23.11.2022. u 14:51/ rtl.hr

Na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 10 hrvatskih državljana za koje se sumnja da su kreirali zločinačko udruženje te ilegalno nabavljali duhan u listu, organizirali njegovo rezanje te potom isporučili najmanje 61 tonu neoznačenog duhana.

Ovako su zaradili najmanje 15,2 milijuna kuna, a državni proračun oštetili za najmanje 52,5 milijuna kuna.

Riječ je o osumnjičenicima godišta 1969., 1990., 1988., 1990., 1994., 1983., 1975., 1978., 1974.te 1974.

USKOK navodi u svom priopćenju da se osnovano sumnja "na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine, pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljene proizvodnje i pomaganja u nedozvoljenoj proizvodnji, sve u sastavu zločinačkog udruženja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šverc-komerc

FOTO Policija kod mladića pronašla skoro tri tone duhana: Ovo su fotografije gdje ga je skrivao

Image
šverc-komerc

FOTO Policija kod mladića pronašla skoro tri tone duhana: Ovo su fotografije gdje ga je skrivao

Navode i kako su sve organizirali. Naime, prvookrivljeni je u razdoblju od 28. studenoga 2021. do studenoga 2022. godine u Zagrebu i Velikoj Gorici povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike. Cilj je bio jedan - zarada na kupovini duhana u listu, njegovim prijevozom, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu.

Prvookrivljeni je dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana u listu te strojeva i materijala potrebnih za njegovu obradu te pakiranje. Potom je organizirao što će se dalje s duhanom raditi i odredio je uloge svih ostalih okrivljenika.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Tako je osmookrivljeni unajmio prostor u kojem je sa šestookrivljenim rezao duhan, kojeg je potom šestookrivljeni to prevozio do skladišta, a petookrivljeni do adrese prebivališta prvookrivljenog u Zagrebu.

Tamo su prvookrivljeni te drugi članovi ove organizacije duhan prerađivali i pakirali u ambalažu za daljnju prodaju. Vođa organizacije je i angažirao devetookrivljenika za izradu neoriginalnih vrećica duhana različitih proizvođača, a desetookrivljenog za ustupanje podataka svog obrta kako bi se preko njegovog računa nabavljali strojevi i materijal za obradu i pripremu duhana za prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uputama prvookrivljenog, s kupcima su se dogovarale količine, cijene, mjesto i vrijeme isporuke duhana koji su isporučivali putem dostavnih službi ili ga je jedan od okrivljenika osobno prevozio na području Zagreba.

"Na opisani način okrivljenici su kupcima isporučili najmanje 61 tonu duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i tako su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 52.460.000 kuna ili 6.962.638,53 eura, dok su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000 kuna ili 2.026.677,28 eura, koji iznos su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama u zločinačkom udruženju", navodi USKOK u svom priopćenju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmorice okrivljenika.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Hrvatskom odjeknula prerana smrt Marijana Kostrenčića

Više s weba