Play logo
U TRI GRADA

USKOK pokrenuo istragu protiv devetero ljudi: Nezakonito trgovali drvom te uspjeli izvući 24 milijuna kuna

Image

policija/ilustracija

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom

19.5.2022. u 16:20/ Hina
Play logo

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana, sina i oca M. O. (44) i R. O. (65) te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvetom kojima je državni proračun oštećen za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je istraga pokrenuta na temelju kaznenih prijava Pnuskoka i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave te da je, uz sina i oca, istragom obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 82 godine.

Play logo

Uskok je izvijestio da se devetero okrivljenika sumnjiči za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Image
uspio je pobjeći

Trgovanje ljudima u Zagrebu: Muškarca držali u kući, tukli, tjerali na prosjačenje...

Image
uspio je pobjeći

Trgovanje ljudima u Zagrebu: Muškarca držali u kući, tukli, tjerali na prosjačenje...

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su sin i otac povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene koje su u zločinačko udruženje povezali od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Slatine i Požege.

Policija je precizirala da su sin i otac kao direktori pet tvrtki povezali ostale osumnjičenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih tvrtki, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom i neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza.

Play logo

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom.

Policija: Okoristili se za najmanje 23,9 milijuna kuna

Sin i otac su, ističe policija, prebacivali novac sa žiro-računa tvrtki na račune drugih poduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih okrivljenika, a također su angažirali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje tvrtki radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Play logo

Uz to, sin i otac se sumnjiče da su angažirali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na temelju kojih su umanjivali obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Play logo

Policija ističe da su se sin i otac na taj način okoristili za najmanje 17,4 milijuna kuna, a osumnjičeni 67-godišnjak za najmanje 6,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je u pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenika pronađena veća količina novca te poslovna dokumentacija i pečati. Policija nadodaje da će po dovršetku kriminalističkog istraživanja predati osmero osumnjičenika pritvorskom nadzorniku.

Uskok je priopćio da je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
laptop nisu htjeli

Lopovi provalili u Centar za autizam u Dubravi: Ukrali sokove, kekse i dva stara tableta

Play logo

Više s weba