koronakriza

Važno je biti oprezan: Zbog koronavirusa porastao je broj predatora koji vrebaju djecu na internetu

Image
Foto: Shutterstock

Broj predatora koji vrebaju djecu na društvenim mrežama i forumima iznimno je porastao

2.4.2020. u 9:50/ Hina

Koronakriza je otvorila vrata pedofilima i drugim kriminalcima, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da je posebno porastao broj predatora koji vrebaju djecu na internetu.

Djeca su kod kuće

Vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa, činjenica da su djeca kod kuće, da se osjećaju osamljenima te da puno vremena provode na internetu zbog škole, ali posebno zbog komunikacije s prijateljima, otvorilo je vrata pedofilima i kriminalcima koji šire i trguju dječjom pornografijom, navodi dnevnik.

Broj predatora koji vrebaju djecu na društvenim mrežama i forumima iznimno je porastao. Iskorištavaju situaciju u kojoj se djeca osjećaju ranjivije nego inače kako bi s njima stupili u kontakt, a onda i uspostavili odnos povjerenja te ih tako nagovarali na razne postupke, od slanja obnaženih fotografija do stvaranja i “njegovanja” odnosa za neka buduća nedjela.

Taj porast online nazočnosti pedofila i kriminalaca čiji su cilj stoji u izvješću Europola, Europskog policijskog ureda, na osnovi podataka iz svih država članica, pa tako i Hrvatske, o pojačanoj kriminalnoj aktivnosti i novim skupinama kriminalaca koji iskorištavaju i profitiraju iz ove zdravstvene krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manipulacijom do podataka

Kriminalci su, napominju, vrlo fleksibilni i brzo se prilagođavaju novim uvjetima te pronalaze nove načine zarade. Tako je samo dosad razbijeno 37 organiziranih kriminalnih skupina.

Internet je apostrofiran kao vrlo često mjesto zločina. Kompjutor i internet postala su glavna oruđa za život, bilo za rad od kuće ili za kupnju, u nekim trenucima su na snazi mjere ograničavanja kretanja.

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

Usporedo s tim, jačaju i phishing kampanje. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke kao što su korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica kako bi ostvarili financijsku korist, donosi Večernji list.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JABUKOVAC

Na mjestu gdje se napadač ubio završen je očevid

Više s weba