KAD SE MALE RUKE SLOŽE

VIDEO Tri Hrvata i Slovenac švercali duhan: Policija kod njih pronašla više od 6 tona

Image
Foto: PU zagrebačka

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su prepraćeni pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom odvjetništvu

20.7.2022. u 16:13/ RTL Vijesti

Policijski službenici policijske uprave zagrebačke u suradnji s Carinskom upravom- Sektorom za mobilne jedinice dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom Hrvatskih državljana starosti 60, 23 i 19 godina te nad 62-godišnjim državljaninom Republike Slovenije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo "Nedozvoljena trgovina", objavila je Policijska uprava zagrebačka.

Naime, sumnja se da su osumnjičeni prema prethodnom dogovoru s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi odlučili da neovlašteno kupe, prodaju, prenesu ili razmjenjuju robu ili predmete čiji je promet zabranjen ili ograničen.

Policijski službenici su posumnjali da 23-godišnjak i 19-godišnjak posjeduju stroj za rezanje i usitnjavanje duhana koji skrivaju u skladišnom prostoru na području Velike Gorice te da pomoću njega usitnjavaju duhan, a zatim ga pakiraju u vrećice u namjeri daljnje prodaje.

Sumnja se, da su duhan pripremljen za konzumaciju potom 23-godišnjak i 19-godišnjak osobnim vozilima prevozili na razne lokacije s ciljem daljnje preprodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska sumnja je išla i u tom smjeru da su osumnjičeni (60, 23, 19) u inozemstvu kupili veće količine duhana kojega su planirali teretnim vozilom prokrijumčariti u Republiku Hrvatsku, a potom u onom istom skladištu usitnjavati, pakirati i tako pripremiti za daljnju preprodaju.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Nije dugo vremena trebalo da se sumnje potvrde te je tako sredinom srpnja u blizini spornog skladišta uočen teretni automobil slovenskih registarskih oznaka i osobni automobil marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka. Po uočavanja od strane službenih osoba, vozila su zaustavljena te je obavljenim nadzorom utvrđeno da Mercedesom upravlja osumnjičeni 60-godišnjak dok je teretnim automobilom, iz kojeg se je osjetio intenzivan miris duhana upravljao 62-godišnji slovenski državljanin.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, temeljem naloga suda obavljena je pretraga vozila i prostora s kojima se koriste osumnjičeni te su tom prilikom u teretnom automobilu pronađene 42 kartonske kutije ispunjene sa 6 400 kilograma duhana koji nije prijavljen Trošarinskom uredu carinske uprave. Nadalje je utvrđeno da je vozač posjedovao nevjerodostojnu tovarnu dokumentaciju prevožene robe to jest da dokumentacija ne odgovara stvarnom teretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljenom pretragom prostora kojima se koriste 23-godišnjak i 19-godišnjak pronađena je rezalica za duhan, dvije vage i preko 300 kilograma duhana pakiranog u više vreća i kutija te 162 paketića ispunjene s po 50 grama sitno rezanog duhana.

Duhan pronađen prilikom obavljenih pretraga bio je bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te nije posjedovao popratnu dokumentaciju o porijeklu proizvoda, čija prodaja i promet su na teritoriju Republike Hrvatske zabranjeni i regulirani posebnim Zakonom o trošarinama.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su prepraćeni pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
zloupotreba položaja

Uhićen dvojac iz vrha splitske policije. Razotkrili ih tajno snimljeni razgovori s Josipom Rimac

Više s weba