poštujmo različitosti

Dislajkam mržnju: Ne govoru mržnje na internetu!

Image

Cilj je kampanje je podizanje svijesti o rizicima i štetnosti govora mržnje na internetu za demokraciju i poštivanje ljudskih prava.

17.1.2014. u 16:03/ RTL/Hina

U Banskim dvorima danas je predstavljena nacionalna kampanja Ne govoru mržnje na internetu sa službenim spotom Dislajkam mržnju, kojom se Ministarstvo socijalne politike i mladih priključilo on-line kampanji Vijeća Europe No Hate Speech Movement.

Cilj je kampanje je podizanje svijesti o rizicima i štetnosti govora mržnje na internetu za demokraciju i poštivanje ljudskih prava.

"87 posto mladih koristi se e-mailom, chatom, društvenim mrežama i drugim oblicima komunikacije provodeći na internetu prosječno tri sata dnevno, internet je dvorište 21 stoljeća, ne zagađujmo ga mržnjom, kada vrijeđaš to govori više o tebi nego o drugima, pazite na svoje riječi, poštujmo različitosti, dislajkaj mržnju", poruke su promotora kampanje iz jednominutnoga spota Dislajkam mržnju koji je izradio redatelj Darko Drinovac.

Za ambasadoricu kampanje izabrana je tv voditeljica Iva Šulentić, a promotori su tv voditeljice Danijela Trbović i Ivana Nanut, novinar Tomislav Jelinčić, glumci Leona Paraminski, Goran Bogdan, Amar Bukvić i predstavnik hokejaškog kluba Medveščak Ante Mihić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image

Brazilci mogu odahnuti, protivnici strepiti: Neymar se vraća za osminu finala

Iva Šulentić istaknula je kako je zahvaljujući internetu svijet postao globalno selo, a mnogi nepoznati ljudi postali su nam puno bliži jer se klikom možemo povezati i s njima komunicirati. Taj je klik dobar ako su namjere i razgovori pozitivni, no ako se preko toga sije mržnja, onda je naša zadaća upozoriti da to nije dobro i da to treba spriječiti.

"I takvi 'digitalni udarci' bole, a naša je uloga da žrtvama takvog iskustva pomognemo, zaštitimo ih i uputimo gdje mogu potražiti pomoć", rekla je Šulentić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić upozorila je na veliki utjecaj interneta, pogotovo na mlade kojima je uvelike pomogao, ali ih u neku ruku i otuđio jer međusobno manje razgovaraju, a na internetu mogu doživjeti svakakve loše stvari.

"Mi roditelji im ne možemo zabraniti internet, ali možemo im pomoći kako se zaštititi od kukavica koji u anonimnosti šalju govor mržnje i loše poruke. Želimo da akcija dopre do ljudi, pogotovo mladih, kako bi ih osvijestili da je govor mržnje nedopustiv", naglasila je Opačić.

S obzirom da se kampanja prvenstveno provodi on-line izrađena je internet stranica www.dislajkammržnju.hr, te Facebook profil Dislajkam mržnju - NE govoru mržnje na internetu.

U kampanju su uključene i udruge mladih koje su odabrane na natječaju za projekt Prevencija nasilnog ponašanja nad i među mladima na društvenim mrežama koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo lani u svibnju i osiguralo gotovo pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom kampanje, koja će trajati čitavu godinu, ključnu će ulogu imati mladi koji će proaktivnim djelovanjem na internetu, u školi i zajednici osvještavati sebe i druge što je govor mržnje i kakve posljedice takav neprihvatljivi način izražavanja može imati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Opačić: 'Milanovića ne treba gaziti, vjerujem da će se sutra obratiti članovima Odbora'

Više s weba