josipović se oglasio

'Djeca koja nisu na vjeronauku ne mogu skitati po dvorištu'

10.4.2012. u 18:30/ RTL

Vlada o vjeronauku danas šuti, no u raspravu o tome kako ga uklopiti u školsku satnicu i što s djecom koja na njega ne idu, uključio se Josipović. Smatra da učenici koji nisu izabrali vjeronauk 'ne mogu samo skitati po dvorištu bez nadzora'. Ravnatelji škola pak kažu kako je preporuke ministra nemoguće provesti.

O Bogu treba učiti samo prvi ili zadnji sat, preporučio je ministar obrazovanja Željko Jovanović. No, vjeroučiteljica kaže da je to neizvedivo.

"Imam 22 sata tjedno i držim sve sate od prvog razreda. Kako bih onda fizički održala 5 sati ako bi imala samo prvi ili zadnji sat", pita se vjeroučiteljica Iva Dorić.

No, nije tako samo za vrijeme vjeronauka, kažu ravnatelji.

"Što je s drugim izbornim predmetima poput Informatike ili stranih jezika? Kako njih organizirati, a da djeca imaju popunjeno vrijeme kad su ti predmeti?", uzvratila je ravnateljica osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu Višnja Reljić.

Međutim, nisu se roditelji bunili zbog informatike, nego vjeronauka, kaže pravobraniteljica za djecu, koja ministarstvu već 5 godina preporučuje da nešto poduzme.

"Mogu se složiti s ravnateljima da nije to jednostavno izvesti, ali treba zaštiti djecu i raspored prilagoditi njima", objasnila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Priča o rasporedu naljutila je Hrvatsku biskupsku konferenciju. Naime, oni su premijeru Zoranu Milanoviću poslali pismo u kojem kažu da se vjeronauk diskriminira i da bi promjene bile kršenje ugovora sa Svetom Stolicom.

No, upravo njih treba promijeniti, naglašava don Ivan Grubišić, koji misli da vjeronauku mjesto u crkvi.

"Ja smatram da je radi suvereniteta i ovakvih slučajeva koji ispadaju kao kosturi iz ormara došlo vrijeme da se ugovori revidiraju", kazao je Grubišić.

O svemu danas ne žele govoriti premijer, ministar obrazovanja, niti Crkva, koji će se navodno uskoro sastati. Ali zato se izjasnio predsjednik Republike.

"Ja mislim da svi trebaju biti u jednakim uvjetima. To znači da se ne smije dogoditi da djeca koja ne idu na vjeronauk skiću po dvorištu. Očekujem da će se nastava organizirati da svaka sekunda koju provedu u školi bude korisna", rekao je Ivo Josipović.

Kako bi bilo tako i u osnovnim školama, vjeronauk mora imati jasnu alternativu. Rješenje očito nije samo mijenjanje rasporeda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Više s weba