LOVA DO KROVA

Donosimo zanimljive detalje hrvatskog WikiLeaksa

27.11.2011. u 18:30/ RTL

Udruga Vjetrenjača, koju vodi Marko Rakar, pokrenula je internetsku stranicu s registrom javne nabave koji pokriva 60 tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna. RTL donosi analizu najzanimljivijih podataka.

Sve o javnoj nabavi - na dlanu građana. Udruga Vjetrenjača, odnosno bloger Marko Rakar svima su omogućili da na dosad nezamislivo jednostavan način doznaju kako posluje država, otkriju detalje javnih nabava i provjere ima li sumnjivih natječaja.

Buru u javnosti prvo je pokušalo stišati ministarstvo gospodarstva demantiranjem da su dosad išta skrivali, no i druge nevladine udruge potvrđuju - do istine je sve do sada bilo itekako teško doći.

Da bi Vlada i Sabor bili ljepši i mirisniji, od srpnja 2009. do sada država je na cvjetne aranžmane potrošila čak 154.990 kuna.

Na stranici nabava.vjetrenjaca.org svi mogu doznati kako posluje država i otkriti detalje šezdesetak tisuća ugovora vrijednih gotovo 80 milijardi kuna.

Što se najviše nabavljalo? U top tri su građevinski radovi, tehničko projektiranje i električna energija.

Znaju se i glavni naručitelji. Među prvih deset, čak je pet državnih poduzeća obilježenih aferama.

Top tri po vrijednosti ugovorenih poslova drže Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Hrvatske vode. Vrijednost prelazi 9 milijardi i 200 milijuna kuna.

Najvrjedniji ugovor, za održavanje cesta tijekom četiri godine, Hrvatske ceste potpisale su sa Županijskim cestama Zagrebačke županije. To je ujedno i jedini natječaj na koje se to poduzeće javilo.

Listu ponuditelja ipak predvodi Zagrebačka banka s ugovorenim poslovima od 2 milijarde i 400 milijuna kuna, a s milijardu i 400 milijuna - u vrhu je i privatna tvrtka Hidrocom za Komunalije-plin.

Kako država troši novac? Tko su miljenici, ima li sumnjivih natječaja? Sve je to odsad vidljivo OVDJE.

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Bandić je grijeh SDP-a'

Više s weba