frka s deficitom

Država je ipak bila jamac u izgradnji nove zračne luke Zagreb?

12.4.2015. u 18:31/ RTL/Hina

Kada je Vlada Francuzima odlučila dati zračnu luku Zagreb u koncesiju tvrdili su da je prednost što neće biti dana državna jamstva pri gradnji novog terminala. No, deficit državnog proračuna, koji će sljedeći tjedan Vlada braniti u Bruxellesu, ipak će biti veći od planiranog za prošlu godinu i zbog dogovora s privatnim partnerima iz Francuske

Ministar Siniša Hajdaš Dončić tvrdi kako država ipak nije bila jamac u izgradnji nove Međunarodne zračne luke Zagreb.

"Ministarstvo financija nije izdalo nikakvo jamstvo. Postoji nešto što se zove direktan sporazum, direct agreement. To dosad nije ulazilo u državna jamstva nego je zbog šlampavosti Državni zavod za statistiku i davanja podataka Eurostatu zbog nove metodologije oni je kvantificiraju kao deficit", pojasnio je Hajdaš Dončić.

Prema takvoj bi metodologiji investicija teška 331 milijun eura ipak mogla ući u deficit, s tim da bi u svakoj godini u deficit ulazilo samo onoliko koliko je od investicije u toj godini realizirano. Hajdaš Dončić ipak upozorava da na projekate realizirane kao javno-privatno partnerstvo ne možemo gledat na taj način.

"Ovdje nema izravnog jamstva nego postoji direktni sporazum što se zna od početka", kazao je ministar prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je metodologijja, izgleda da ni u oporbi nisu sigurni. No, vjeruju da je Vlada javnost o svemu morala upozoriti ranije. 

"Ministar je u više navrata rekao da je to najbolje odrađen posao za Hrvatsku i da Hrvatska nema nikakvih rizika oko toga posla. Može biti greška i ne mora biti greška. Ne možemo zaključivati unaprijed, Vlada i ministri su izjavili da je to posao gdje za Hrvatsku nema rizika. Sada vidimo da ima. Trebali su to ranije iskomunicirati ili reći", naglasio je HDZ-ovac Oleg Butković.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Pitanje tko u ovom javno-privatnom partnerstvu snosi veći rizik, Vlada ili francuski konzorcij, i dalje ostaje neodgovoreno.

Više s weba

Pročitajte još

Image
veliko priznanje

Papa Franjo crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu proglasio bazilikom. Kakvo se slavlje priprema?

Više s weba