UTVRDILO STRUČNO POVJERENSTVO

Evo razloga zbog kojeg je puknuo nasip kod Rajeva Sela!

3.7.2014. u 12:27/ RTL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas da je stručno povjerenstvo utvrdilo zbog čega je došlo do pucanja nasipa kod Rajevog Sela.

Prema riječima ministra Tihomira Jakovine, razlog pucanja nasipa je hidraulični slom podložnog tla tijela nasipa.To je, kako je pojasnio, tlo na kojem se nalazi nasip.

Dodao je kako je veliki pritisak vode napravio erozivne kanale u tijelu i podlozi nasipa te je došlo do njegova slijeganja.

Jakovina podsjeća da je 214 kilometara nasipa bilo izloženo vrlo visokim vodama Save te da je bilo desetak mjesta na kojima je postojala vrlo velika opasnost od puknuća, ali da je zadnje mjesto na kojem se to trebalo dogoditi upravo ono kod Rajeva Sela jer je to praktički novi nasip.

No, ministar poljoprivrede tvrdi da je tehnički projekt bio izveden sukladno pravilima, ali je i dodao da će neke dodatne istrage utvrditi je li bilo šljunčarenja, je li aljkavo izveden nasip i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Povjerenstvo je utvrdilo kako su tehnički propisi i pravila koji su bili zadani projektom ispoštovani, ali nisu dostatno bile izdefinirane mjere koje bi dodatno analizirale tlo ispod nasipa, rekao je Jakovina.

"Govorimo da je nasip napravljen na osnovu projektno-tehničke dokumentacije i povjerenstvo je reklo da je napravljen sukladno struci. Je li trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu i homogenost tla na kojem se radi nasip - vjerojatno da", dodao je.

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! To je već 4. pokušaj napada. Vlada otkriva detalje

To su prema njegovu mišljenju trebali učiniti projektanti i izvođači radova. Dodao je da druge institucije, osim povjerenstva, nastavljaju istragu.

Naglasio je da će se do 30.09. pokrpati i velike dvije rupe kod Rajevog Sela i Račinovaca te ostatak nasipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Todorić ostao dužan Bogu i vragu: i splitska župa, samostan u Dubrovniku, franjevci i dominikaci morat će u Lex Agrokor nagodbu

Više s weba