SA STABILNIH NA NEGATIVNE

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, ali smanjio izglede

Image
Foto: RTL

Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja, navodi Fitch u obrazloženju.

14.2.2014. u 8:51/ RTL

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu, priopćio je u petak Fitch.

Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike, navodi Fitch u obrazloženju.

Analitičari Fitcha procjenjuju da je opći dug države premašio 60 posto BDP-a na kraju 2013. godine, i bez djelomično provedenog predfinanciranja obveza za 2014. Također, smatraju da neće prestati rasti sve do 2016. godine. U skladu s time, potrebe za financiranjem proračuna i dalje će ostati visoke, iznad 18 posto BDP-a u ovoj i idućoj godini, smatraju.

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Deset firmi se sumnjiči da su imale beneficije prilikom natječaja za EU fondove, koštale su Hrvatsku 316 milijuna kuna'

Više s weba