ravnateljica rekla stop!

Gimnazija zabranila predstavu o homoseksualcima

7.1.2013. u 18:15/ RTL

Najbliži su stali iza njega, profesori se razveselili angažmanu mladog redatelja i njegov novi projekt na temu premlaćenog lezbijskog para na zagrebačkoj Trešnjevci mogao se početi pripremati. Trebala je to biti jedna edukativna predstava, no ravnateljica škole je, iz samo njoj poznatih razloga rekla: stop!

Ima tek 17 godina, nije ga još zakačio taj čudnovati zdravstveni odgoj, ali ipak zna da je gay OK. On je PatrikLazić, pulski gimnazijalac koji je, upravo na tu temu krenuo režirati predstavu.

"Dugo se pisalo o napadu na dvije lezbijke na Trešnjevci i nekako to je bila inspiracija i to je bila ona točka od koje sam krenuo. Sve što je u predstavi je zapravo inspirirano istinitim člancima, statistikma, a i komentarima, aspolutno ništa nije izmišljeno. Predstava se bavi isključivo neopravdanim nasiljem nad onima koji su drugačiji, u ovom slučaju pripadnicima homseksualne manjne", rekao je Patrik.

Sve se činilo idealnim. Podrška Patrikovih roditelja nije bila upitna. Profesori su se razveselili mladom nehomofobnom i društveno angažiranom mozgu. Trebala je to biti lijepa edukativna školska predstava, ali ravnateljica je rekla STOP.

"Čim su saznali za temu tražili su me tekst na uvid što do sada nikada nisu prije tražili. Kada su pročitali pozvan sam na razgovor kod ravnateljice i kratko i jasno je rečeno da se projekt odbija, da se gimnazija kao takva ne može složiti sa stavovima koje mi širimo u predstavi", ispričao je Patrik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek mu nije jasno što je to sporno u istinitoj priči o dvije lezbijke s Trešnjevke koje su dobile batina samo zato što se vole. To je trebala biti njegova poruka školskim kolegama. A poruka ravnateljice koju smo primili pomalo je zbunjujuća. Uz podatak da učenike uče toleranciji i uvažavanju različitosti, stoji i ovo: "Predstava obiluje s mnogo grubih riječi te veoma nasilnom scenom u kojoj su dvije djevojke od naroda do krvi izbatinane i prekrivene našom nacionalnom zastavom."

Upravo su te scene djecu trebale učiti toleranciji i uvažavanju različitosti. Sada će tu poruku, umjesto iz gimnazije, poslati iz gradskog kazališta. Krajem ožujka bi predstava trebala biti izvedena u Puli. Do premijere marljivo vježbaju, barem oni koji su ostali jer i među njima ima onih čiji roditelji nisu htjeli da im dijete brani homoseksualce.

Upravo se čita

Image
suradnici na bijelom

Antwerpen hit luka za kokain: Belgija kao da i jest bila na njemu, a Hrvatska na normabelu

"Dogodilo se to da je svega troje, od 18 članova, dobilo dozvolu roditelja da uopće smije sudjelovati u projektu i da rade na ovoj temi izvan škole", rekao je Patrik.

Patrik iza sebe ima već desetak režiranih predstava. Napuštena djeca, djeca iz popravnih domova i djeca u logorima samo su neke od tema kojima se bavio. Za sve njih je bilo mjesta u školi. Za homoseksualce ne. Patrik, i bez seksualnog odgoja, zna da to nije OK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba