BURNA RASPRAVA U SABORU

'Glavaš je heroj i da nije bilo njega, ne bi vi ovdje sjedili!'

Image

PXL - Branimir Glavaš PXL Branimir Glavaš

I danas je bilo burno u Saboru. Najljuća rasprava povela se između HNS-ove zastupnice Nade Turine Đurić, koja je paradoksom nazvala činjenicu da je osnivač HDSSB-a osuđen za ratni zločin, te HDSSB-ovih zastupnika koji su njezinu izjavu nazvali antihrvatskom.

28.9.2012. u 13:55/ K.T./HINA

Nedavna izjava premijera ZoranaMilanovića da je "hrvatska nacija nevjerojatan paradoks" danas je u sabornici izazvala verbalni sukob između HNS-ove zastupnice NadeTurineĐurić, koja je paradoksom nazvala činjenicu da je osnivač HDSSB-a osuđen za ratni zločin, te HDSSB-ovih zastupnika koji su njezinu izjavu nazvali antihrvatskom.

Grubišić se, u raspravi o izmjenama Zakona o doplatku na djecu, osvrnuo na spomenutu Milanovićevu izjavu iz Berlina, ističući kako imamo puno paradoksa, ali da "ne trebamo pred svijetom tužakati vlastiti narod kao paradoksalan".

U obranu premijera i njegove izjave potom je replikom ustala HNS-ova zastupnica, upitavši Grubišića ne misli li da je paradoks i to da je osnivač njegove stranke pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Grubišić joj je, pak, odgovorio kako je utemeljitelj HDSSB-a BranimirGlavaš hrvatski general i heroj te da ga se stranka nikada neće odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da njega nije bilo ne bi vi ovdje sjedili, nitko od nas, zapamtite to. A vi tako pričate kako pričate, antihrvatski", poručio je HNS-ovoj zastupnici.

Izazvao je time reakciju predsjedavajućeg JosipaLeke, koji je pozvao Grubišića da se suzdrži od neprimjerenih ocjena zastupničkih govora.

Upravo se čita

Image
U SMJERU ISTOKA

Jedna osoba poginula u teškoj prometnoj nesreći na A3. Sudjelovali automobil, kamion i autobus

Da njega nije bilo ne bi vi ovdje sjedili, nitko od nas, zapamtite to, poručio je Grubišić HNS-ovoj zastupnici.

HDSSB-ovac ZoranVinković potom je zatražio stanku zbog, kako je rekao, izrečenih uvreda na račun utemeljitelja stranke, ali i cijelog Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDSSB nije stranka ratnog zločinca niti je Branimir Glavaš ratni zločinac", istaknuo je Vinković nakon stanke, te naglasio da su svi zastupnici HDSSB-a bili sudionici Domovinskog rata.

Ponovio je stav stranke po kojemu je presuda protiv Glavaša, kojom je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, bila politički montirana od strane bivšeg predsjednika vlade i HDZ-a Ive Sanadera, te uz pomoć nepouzdanog svjedoka koji je za svoj iskaz od države nagrađen stanom.

Podsjetio je na intervju koji je 2010. sarajevskom listu "Dan" dala bivša predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a u kojemu je izjavila kako bi trebalo marginalizirati Deklaraciju o Domovinskom ratu, što, ocijenio je Vinković, ukazuje na stav pojedinaca u HNS-u prema Domovinskom ratu i hrvatskim generalima.

"Da njih nije bilo ovdje bi sjedili Šešelj, Milošević, da je živ, a vi ne bi pametovali tko je ratni zločinac", poručio je Nadi Turini Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona mu je uzvratila kako paradoksom smatra činjenicu da jedna parlamentarna stranka, kakva je HDSSB, ne poštuje presude Vrhovnog suda, Ustav i pravni sustav, što zastupnici te stranke, kazala je, dokazuju noseći bedževe "Heroj, a ne zločinac".

"Ako to nije paradoks, onda ne znam što jest", kazala je, poručivši HDSSB-ovcima da njezina stranka nikada neće prešutno gledati na njihovu "galamu i silovanje demokracije".

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Martina Banić (HDZ) je HDSSB-ovcima i HNS-ovcima poručila da bi bilo najbolje da te nesuglasice otklone njihovi čelnici Vladimir Šišljagić i Vesna Pusić, podsjetivši da su te dvije stranke u koaliciji u Osijeku.

Za neprincipijelnost HDSSB-ovce je optužio i Gordan Jandroković (HDZ). "Zaista je čudno da su te dvije stranke u Osijeku u koaliciji, a ovdje kolegica HDSSB optužuje da je stranka ratnog zločinca, da ne poštuju hrvatsko pravosuđe i državu", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinković je HDZ-ovcima uzvratio neka se sjete s kim su bili u koaliciji u prošlom mandatu, kada ih je, ustvrdio je, "HDSSB spriječio da Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina stvore uvjete za novu SAO Krajinu".

Međusobne prozivke u sabornici su prestale kada se pročulo da je SDP-ov zastupnik Zoran Vasić dobio kćer, što je izazvalo pljesak i niz čestitki od kolega.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sabor amenuje

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Više s weba