NUKLEARNA PRIJETNJA

Hirošima odaje počast

6.8.2009. u 10:24/ M.K.S./HINA

Iako su prošle 64 godine od kada je bačena prva atomska bomba, nuklearno oružje je i dalje stalna prijetnja.

HIROŠIMA - Japan je obilježio 64. godišnjicu pada atomske bombe na Hirošimu pozivom na svijet slobodan od nuklearnog oružja.

Gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba pozvao je na mir i podržao poziv američkog predsjednika Baracka Obame da se svijet oslobodi od atomskog oružja.

"Podržavamo predsjednika Obamu i imamo moralnu dužnost djelovati kako bismo ukinuli atomsko oružje", rekao je gradonačelnik, istaknuvši Obamin predizborni slogan "Da, možemo".

Svečanosti je nazočio japanski premijer Taro Aso koji je istaknuo da će se Japan odlučno pridržavati svojih antinuklearnih načela da ne želi proizvoditi, posjedovati niti dopustiti nuklearno oružje na svojem teritoriju.

Deseci tisuća ljudi odali su u 8.15 sati ujutro po mjesnom vremenu minutom šutnje počast žrtvama eksplozije prve atomske bombe upotrijebljene u ratu. Do kraja 1945. od posljedica zračenja umrlo je 140.000 ljudi.

Tri dana nakon Hirošime Amerikanci su bacili atomsku bombu na Nagasaki, gdje je poginulo 70.000 ljudi. Japan se predao 15. kolovoza 1945.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'OPONAŠA IRONMANA'

Cijeli svijet se pita što Đoković nosi oko vrata. Direkt doznao čemu služi čudesna pločica

Više s weba