UNATOČ KRIZI I NEIMAŠTINI

Hrvati stvarno vole šopingirati!

1.10.2012. u 19:30/ RTL

I krizi i neimaštini unatoč - Hrvati vole šoping centre. Tri milijuna, odnosno 70 posto građana posjećuje ih gotovo redovito. Prema broju stanovnika, imamo više četvornih metara trgovina i od Njemačke i Švicarske. No, pravo je pitanje kolika je zarada od tolikog prometa.

Recesija, otkazi nezaposlenost - a šoping centri nikada nisu prazni. Tri milijuna ljudi, što je 67 posto stanovništva, redovito ih posjećuje.

Odjeća, obuća i hrana - prema istraživanju najčešći su razlozi dolaska. Očekivano - u šoping centre dolazi 90 posto onih s visokim primanjima - ali i 60 posto građana s manje od 5500 kuna. Svima je teško odoljeti - možda i zato jer su na svakom koraku.

U isto vrijeme - prosječna kupovna moć stanovnika EU je 12.000 eura - kod nas 5000. Hrvatska se ponaša kao zapadna Europa, s mnogo manje novca.

No problem je što ljubitelji šoping centara malo troše. Iako još od veljače promet u trgovini na malo stalno raste - još uvijek je potrošnja manja nego lani. Podataka za kolovoz i rujan još nema - pa se u HGK nadaju da će turistička sezona popraviti sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA TURSKE I GRUPE NACIONALNIH MANJINA

Više s weba