NEPRIHVATLJIVI SLOVENSKI UVJETI

Hrvatska nema kamo s radioaktivnim otpadom?

27.11.2013. u 19:07/ RTL

Hrvatska i Slovenija još uvijek se ne mogu dogovoriti - gdje s radioaktivnim otpadom iz Nuklearne elektrane Krško? Hrvatska mora zbrinuti svoju polovinu tog opasnog otpada, no ne namjerava to učiniti pod slovenskim uvjetima koji smatra neprihvatljivima.

U ovim spremnicima leži radioaktivni otpad i tu će biti još 10 godina. Elektrani tada istječe dozvola za rad pa će se opasni otpad morati negdje zbrinuti. Slovenija već ima lokaciju, odmah pokraj Nuklearne elektrane, no Hrvatskoj je to preskupo i ponovno se u obzir uzima lokacija izabrana prije 14 godina - Trgovska Gora.

Neće se ništa graditi bez suglasnosti lokalne zajednice - poručuju iz Zavoda za radiološku sigurnost.

Slovenija je riješila taj problem raspisujući natječaj na državnoj razini. U Hrvatskoj već 5 godina postoji fond osnovan isključivo zbog ovog problema. Financira ga HEP-a i dosad je uspio prikupiti 158 milijuna eura za rješenje zbrinjavanja, no i ti milijuni ne bi bili dovoljni. Uz cijenu, postoji i još veći problem.

Zbog cijele ove situacije prije tjedan dana u Saboru je donesen Zakon o radiološkoj sigurnosti. Tim zakonom postavljeni su temelji prema kojima bismo napokon mogli znati kada će, kako i gdje Hrvatska odlagati svoj radioaktivni otpad.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Zovu je 'prorok za gužve': Dubrovnik osmislio aplikaciju koja otkriva koliko se ljudi nalazi u gradu

Više s weba