trend koji raste

30 posto skuplji minusi: Nekad odobreno prekoračenje postalo je prešutno odobrenje! HNB upozorava na problem ...

31.7.2021. u 7:00/ Sanja Ćatipović

Iz HNB-a smatraju da bi skuplja - prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a ne praksa

Umjesto dopuštenih, banke su se priklonile i do 30 posto skupljim prešutnim prekoračenjima po tekućim računima. Zbog trenda koji posljednjih dvije godine raste, Hrvatska narodna banka odlučila je reagirati. Banke su dobile okružnicu. Pripremaju se nova pravila igre i ide se u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Život u minusu

Da mu život u minusu nije nepoznat pojam, Ivan se ne srami priznati.

''Kako neću, kredit za stan, kredit za auto. Živim u minusu cijeli život'', kazao je Ivan Kovačević iz Zagreba.

Te dane pamti i Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moraš dati djeci za školovanje, za fakultet, za hranu, iz minusa u minus nikad da napraviš neki plus'', rekao je Josip Martić, vozač kamiona.

Izvukao se kada je lani otišao raditi u Njemačku.

Upravo se čita

Image
PODIGLI SE IZ PEPELA

Velika pobjeda PPD Zagreba u LP: Plinari srušili moćne Mađare čudesnom serijom u smiraj utakmice

''Normalno zaradim i nemam potrebe da potrošim toliko novca da idem u minus'', izjavio je Martić.

Image
financijski rollercoaster

Ludi svijet kriptovaluta: U danu se dobivaju i gube stotine milijardi dolara

Image
financijski rollercoaster

Ludi svijet kriptovaluta: U danu se dobivaju i gube stotine milijardi dolara

Prekoračenja

No, mnogi ovdje nisu te sreće. Potrošači u bankama imaju otvorenih 2, 6 milijuna tekućih računa, 70 posto njih ima odobreno dopušteno ili prešutno prekoračenje i koristi ga. Većina i ne zna koje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U pogledu prešutnih prekoračenja ona su znatno oskudnije regulirana i za njih se ne primjenjuje ograničena mjera najvišeg iznosa kamata tako da su ona i 30 posto skuplja od onih u režimu dopuštenih'', rekao je Bojan Fras, viceguverner HNB-a.

Trend rasta takvih prekoračenja HNB primjećuje u posljednjih dvije godine. Dopuštenih je 94 000, prešutnih prekoračenja 1,7 milijuna ili 95 posto. Razlika je velika. U prvima je propisana visina efektivne kamatne stope koja može iznositi najviše 7,61 posto, u drugima nije.

Iz HNB-a smatraju da bi skuplja - prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a ne praksa. Za postojeće račune u minusu predlažu da se zakonom uvede maksimalni iznos kamate koji sada vrijedi za dopušteno prekoračenje i mogućnost otplate duga u 12 rata - što do sad nije bila obaveza.

''Za buduća prešutna prekoračenja predlažemo da se propiše maksimalni iznos za nove tekuće račune da se propisom propiše maksimalni iznos od 1500 kuna'', izjavio je viceguverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nižom kamatnom stopom i boljom regulacijom, građani bi bili zaštićeniji, a minus jeftiniji.

''Potrošaći su najmanje zaštićeni u sektoru financija i pružanja javnih usluga. tako da pohvaljujemo ovu inicijativu HNB-a. Bilo je istraživanje na pravnom fakultetu utvrdili su da je jezik kojim se govori u financijskom sektoru prosječnom potrošaču potpuno nerazumljiv'', kazala je Dijana Kladar, odvjetnica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Hrvatska narodna banka uputila je okružnicu bankama u kojima ih je obavijestila da očekuju da bez odgode započnu usklađivati praksu s najavljenom izmjenom zakonske regulative. Iz Hrvatske udruge banaka kažu trebaju još vremena da sve prouče.

"Banke svakako podržavaju sve inicijative koje će omogućiti unapređenje sustava zaštite potrošača te dodatno spriječiti prekomjerno zaduživanje", poručuju iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će se Zakon mijenjati nije sporno. Iz Hrvatske narodne banke kažu, imaju zeleno svjetlo i Ministarstva financija. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba