spremni za kićenje

Tržište preplavljeno uvoznim božićnim drvcima, no kod njih druga priča: 'U našem rasadniku borovi od metra id...

thumbnail
16.12.2021. u 8:00/ Maja Brkljača

Sve su traženiji i oni u vazama, a sve popularnije je i odabrati bor u samom rasadniku. Posjetili smo rasadnik u Brodu na Kupi gdje su oni od metra i pol već od 50 kuna s PDV-om

Kad birate božićno drvce u rasadniku kod Broda na Kupi to se može pretvoriti u atrakciju, kao i ukrašavanje. Cijela obitelj može doći na izlet, prstom pokazati na favorita i proći jeftinije, nego kod prekupaca.

Mladen Mauhar, voditelj rasadnika Hrvatskih šuma u Kuželju kaže: "Borovi koji su rezani i visine do jednog metra je 30 kuna s PDV-om, u vazi je 80 kuna. rezani borovi do visine metar i pol su 50 kuna, dok je u vazi 150 kuna“.

I što je najvažnije, ne sječe se zeleno srce Hrvatske. Goranska šuma ostaje netaknuta jer Hrvatske šume ovdje ciljano uzgajaju drvca za blagdansku sječu. 

Nevena Zrnić, stručna suradnica za uzgajanje šuma, pojašnjava kako sve ide: "Sjeme je ubrano u našim šumskim sastojinama, proizvode se sadnice i poslije presađuju na polja i na tim poljima njeguju se“.

Image
VELIKI VODIČ

Doktor za drveće otkriva kako izabrati pravo božićno drvce, kako brinuti o drvcu u tegli i koje su razlike pri kupnji

Image
VELIKI VODIČ

Doktor za drveće otkriva kako izabrati pravo božićno drvce, kako brinuti o drvcu u tegli i koje su razlike pri kupnji

U njihovom rasadniku raste 8000 stabala. Za ove blagdane porezat će četvrtinu. Koliko se proda, toliko ih se sadi.

Josip Štimac, djelatnik rasadnika u Kuželju govori: "Stablima treba oko deset godina da narastu i da se prodaju za Božić“.

Radi se puno. Kamion non-stop vozi narudžbe. Preko Gorskog kotara do Rijeke, Crikvenice, Matulja, Kastva i Mošćeničke Drage. 

Albisa Bečić Jusić, djelatnica rasadnika u Kuželju, govori nam: „Svi ranije traže (drvce op.a.) sada se i jako se traže posađena drvca“.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

(RTL)

Ali tržište je preplavljeno uvozom. Doznajemo da je domaćih stabala možda 20 ili 30 posto. Kaže to i vlasnik privatnih nasada smreke i jele. U Ravnoj Gori ima pet tisuća stabala. Neka stara 25 godina, neke tek mladice, koje vire ispod snijega.

Nenad Jurković iz Ravne Gore govori nam: „Jela se ne osipa i nju u posljednje vrijeme najviše traže. Ona je i najljepša, najdugovječnija“. Prodat će tisuću komada.

Upravo se čita

Image
SLIJEPI PUTNIK?

Sin mu bio u neredima u Grčkoj pa je tata okrenuo nekoliko brojeva? Iz Dinama ni potvrde, ali ni demantira

O uvozu kaže: "Pa nije problem uvoz jer Hrvatska nema, ne zadovoljava potrebe od svoje proizvodnje“.

Mnogi kažu da bi mogla više i bolje. Tako bi Hrvatska mogla ugrabiti dobar dio financijskog kolača jer se u Europi za blagdane proda oko 70 milijuna drvaca za kićenje!

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
'stručnjak za parfeme'

Poznati proizvođač parfema iz Međimurja je zapravo prevarant: Prevario mnoge poznate osobe

Više s weba