POZITIVAN POMAK

Agencija S&P: povećani izgledi za hrvatski kreditni rejting

Image

Agencija Standard & Poor's povećala je izglede za hrvatski kreditni rejting s negativnih na stabilne zbog bržeg rasta gospodarstva i brže konsolidacije javnih financija.

16.12.2016. u 18:22/ Hina

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Posljednji puta povećanje izgleda za hrvatski rejting zabilježeno je 2007. godine, kada ih je agencija Moody's povećala sa stabilnih na pozitivne. S&P je, pak, posljednji puta povećao rejting Hrvatske u 2004. godini, s 'BBB-' na 'BBB', dok je Fitch u 2003. povećao izglede sa stabilnih na pozitivne.

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Standard & Poor's obrazložio je bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom nego što se procjenjivalo konsolidacijom javnih financija.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard&Poor's, Moodys i Fitch i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no dok Moody's i Fitch drže negativne izglede, Standard&Poors' ih od danas drži stabilnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba