rastrošni političari

AKD pokazao račune za Costabellu: novac hrvatskih građana se trošio na hranu, piće, pranje, peglanje, cvijeće...

Image
Foto: Screenshot

Na većini računa nije navedeno tko ih je napravio, osim da su gosti MUP-a, Vlade ili protkola

20.7.2016. u 16:14/ Hina/Vijesti.hr

RTL je dobio na uvid dokumente, točnije račune MUP-a i AKD za posljednjih osam godina za Vilu Costabella kod Opatije.

Image
AL' SE NEKAD DOBRO JELO - BAŠ

SDP odlučno odbacuje objavu MUP-a: 'Milanović nije koristio catering u Costabelli!'

Image
AL' SE NEKAD DOBRO JELO - BAŠ

SDP odlučno odbacuje objavu MUP-a: 'Milanović nije koristio catering u Costabelli!'

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) omogućila nam je u srijedu, uz odobrenje MUP-a, uvid u račune koje je od 2009. platila za troškove gostiju vile Costabella, no iz predočenih računa nemoguće je razaznati tko su bili gosti te što su konkretno jeli i pili, a vidljivo je tek da su računi u toj riječkoj vili za posluživanje naglo porasli u 2012.

Prema datumima se može iščitati kako je u mandatu tehničkog premijera Tihomira Oreškovića najveći račun 63 tisuće kuna u koji je uračunata hrana za 11 osoba, od čega njih između šest i osam iz osiguranja. 

U vili su boravili dva tjedna pa je prosječna potrošnja 300-tinjak kuna po osobi na dan. Najveći troškovi napravljeni su prošle godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kada se iznosi cateringa penju na gotovo 220 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to je navedeno i više od 18 tisuća kuna za namirnice u trgovinama, ali i pegle, stola za peglanje, pa i kuhinjske vage. 

U 2009. vila je uglavnom fakturirala račune za hranu, iz kojih se može zaključiti da je u to vrijeme tamo radila kuhinja, budući da su se naručivale veće količine mesa i ribe, povremeno i kuhinjski pribor. Ti su računi iznosili između 500 i 1500 kuna.

Upravo se čita

Image
MARDEŠIĆ I KAPAC

Stric iz Njemačke univerzalan je, a Mardešić i Kapac pretočili ga u film: 'Htjeli smo svima pokvariti uspomenu'

Iduće godine, 2010., vila je AKD-u ispostavila samo jedan račun na 175 kuna, za pet ruža i buket cvijeća pa se čini da te godine tamo nitko nije boravio.

Prvi veći račun zabilježen je u ožujku 2011., kada je za troškove konferencije o zaštiti osobnih podataka plaćeno 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagli porast troškova u 2012

Troškovi Costabelle naglo su porasli 2012., i to za posluživanje. Od tada, naime, vila fakturira račune za troškove konzumacije iz Millenium Grand hotela, a 2012. ispostavljena su tri takva računa vrijedna ukupno nešto više od 60.000 kuna, dok je konzumacija na konferenciji agencija za komercijalnu djelatnost plaćena 32.603 kune.

2013. plaćen je veći je broj računa za hotelske usluge izvan vile, a radi se o boravcima malog broja ljudi na dva ili tri dana u hotelu Četiri opatijska cvijeta.

Značajniji troškovi za posluživanje odnose se na boravak triju stranih delegacija. Tako je za konzumaciju u vrijeme boravka iračke delegacije, od 11. do 13. srpnja 2013. hotel Millenium naplatio 97.908 kuna. Krajem srpnja i početkom kolovoza iste godine u vili je pet dana boravila delegacija Slovačke, za čije je posluživanje plaćeno 45.809 kuna, a jelo i piće za delegaciju Crne gore, koja je u vili također boravila pet dana u kolovozu, 24.075 kuna.

Između 26. srpnja i 6. kolovoza iste godine u vili je boravilo 10 osoba, koje su konzumirale ukupno 37.656 kuna vrijedno jelo i piće iz Milleniuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz naredne dvije godine zabilježeni su znatno češći boravci gostiju Vlade, državnog protokola, MUP-a i ministra unutarnjih poslova, tada Ranka Ostojića (SDP) u Costabelli, koje prati i skok u troškovima reprezentacije i hotelskih usluga.

Primjerice, u vili je u kolovozu 2015. jedan dan boravilo sedam osoba, za čije je posluživanje plaćeno 28.219 kuna, 10. srpnja sedam osoba je potrošilo 23.223 kune, a srpnja iste godine tamo je boravilo deset osoba i za posluživanje potrošilo 24.897 kuna.

Posljednji račun za 40 obroka

U 2016. ispostavljeno je nekoliko računa za troškove gosta Vlade, MUP-a i državnog protokola, no ni iz tih računa se ne može razaznati o komu se zapravo radi te što su jeli i pili.

Od 26. do 30. ožujka, za Uskrs, u vili je boravilo 11 osoba, a trošak je bio 23.894 kune.Od 25. svibnja do 29. svibnja na posluživanje za sedam osoba za koje se navodi da su gosti Vlade potrošena je 15.191 kuna, a najnovijeg je datuma račun za razdoblje od 14. do 30. lipnja, kada je za 11 osoba plaćeno 63.095 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar tog računa, za čišćenje je dano 7200 kuna, za pranje i peglanje 1993 kune, a ostalo je trošak 40 obroka.

Uz te račune, plaćen je i niz manjih računa iz samoposluživanja za vodu, sokove, slatkiše, ali i sportske rekvizite, primjerice loptice za ping-pong.

Iako su novinari bili pozvani da račune pregledaju u Ravnateljstvu policije, iz MUP-a im je naknadno javljeno da dođu u prostorije AKD-a, gdje su uz njih bile dvije službenice, koje nisu bile ovlaštene odgovoriti ni na jedno dodatno pitanje. Nemoguće je tako bilo doznati jesu li to svi troškovi gosta vile te je li točno da se oni objedinjeno vode tek od 2012., dok su se ranije knjižili na različitim stavkama u drugim institucijama. Nejasno je ostalo i prevladavaju li među onima koji su boravili u Costabelli državni dužnosnici, njihovi ili gosti države ni kako su se za to vrijeme hranile osobe iz njihova osiguranja. 

Djelatnice su kazale tek kako je riječ o svim računima koje je za vilu Costabella platio AKD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba