TOMISLAV ĆORIĆ

'Ako dođe do daljnje eskalacije cijena, proračun će iznaći rješenja - bilo u vidu korekcija trošarina ili PDV...

14.10.2021. u 18:45/ RTL Danas

Na pitanje što ako ne dođe do rasta cijena nafte i ako cijene nastave rasti, Ćorić je odgovorio da će Vlada učiniti iskorak

O cijenama naftinih derivata ali i o drugim troškovima života koji lete u nebo RTL-ov reporter Ilija Radić razgovarao je u RTL-ovom studiju s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem

Ministar je kazao da je odluka o ograničenju cijene goriva bila konkretizirana jučer tijekom užeg kabineta kada je Vlada bila svjesna, kazao je, onoga što će se vrlo vjerojatno na mediteranskom tržištu dogoditi idući tjedan.

Ćorić je komentirao kako to da su on i ministar Zdravko Marić prije tri dana implicirali da reakcija na poskupljenje goriva još neće biti.

Image
STVARAJU PLAFON

Vlada ograničila cijenu goriva po litri samo dan nakon što su iz Banskih dvora objašnjavali da neće intervenirati

Image
STVARAJU PLAFON

Vlada ograničila cijenu goriva po litri samo dan nakon što su iz Banskih dvora objašnjavali da neće intervenirati

"U tom trenutku ta intervencija nije bila na stolu. Međutim, protekla dva dana smo postali svjesni kako će se ovo stanje reflektirati idući tjedan na potencijalnu cijenu u utorak. da bi izbjegli daljnju eskalaciju cijena, da bi kreirali stabilne uvjete kako za građane tako i za gospodarstvo smo odlučili ići s današnjom uredbom", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto izjava prije tri dana nije bila mekša, Ćorić je kazao da se u 48 sati puno toga izdogađalo.

"Odluka koju smo donijeli je apsolutno na mjestu", kazao je. 

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Ćorić je otkrio i kakve reakcije očekuje od naftnih kompanija.

"Sigurno će ova odluka utjecati na profitabilnost distributera na području RH, kao što će utjecati na smanjenje prihoda u državni proračun. Svi moramo biti svjesni činjenice da u ovakvim vremenima potencijalnog nastanka krize koja je uzrokovana povećanjem cijene energenata svi na neki način moramo snositi odgovornost. Odluka koja ide prema distributerima, ali i prema proračunu RH, donesena je na rok od 30 dana. Opservirat ćemo i dalje situaciju, ako nakon tih mjesec dana ne dođe do relaksacije uvjeta na tržištu, a prema trenutnim projekcijama moglo bi doći do kraja godine, Vlada će dodatno reagirati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što ako ne dođe do rasta cijena nafte i ako cijene nastave rasti, Ćorić je odgovorio da će Vlada učiniti iskorak. 

Kazao je i da britanski scenarij s gorivom u Hrvatskoj nije moguć zbog smanjenja marži do kojeg je došlo usred limitranja cijena, a to, kazao je, nije frapantno da bi ugrozilo pozicije distributera.

"Postoji dodatni stabilizator s naše strane. Bilo tko tko bi išao s frapantnim najavama mora imati na umu činjenicu da RH raspoalže zalihama naftnih derivata koje su dovoljne za tri mjeseca funkcioniranja ekonomije. Nemamo problem i nećemo ga imati. Računamo na razumijevanje svih, distributera ali i svih dionika u ekonomiji da situacija nije jednostavna", kazao je.

Kazao je i da se država ovim potezom odrekla dijela svojih primanja iz litre benzina, te da je prihod od PDV-a projiciran u proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko u narednim mjesecima dođe do daljenje eskalacije cijene, proračun će trebati iznaći svoja rješenja u vidu korekcija na strani bilo trošarina ili PDV-a. Od toga se ne bježi", kazao je. 

S obzirom da visoke cijene goriva znači poskupljenje i ostalih proizvoda, Ćorić je kazao da limitiranje cijene u idućih mjesec dana trebalo bi imati učinak na cijenu transporta.

"Sve što se upućuje na tržište se vozi. Samim time, taj transport, cijena koja je ugrađena u transport ne bi trebala dodatno eskalirati. Neki proizvodi su poskupili, ali to poskupljenje nije samo uvjetovano rastom cijena goriva", kazao je. 

Na pitanje koliko su kućanstva sigurna što se tiče cijena energenata, Ćorić je kazao da će kućanstva ovakve cijene po pitanju plina imati do 1. travnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu ne očekujemo promjenu cijena. Što se tiče električne energije, držimo da će idućih nekoliko mjeseci one biti stabilne. Učinit ćemo sve jer imamo mehanizme da oni ne rastu značajnije tijekom 2022. Najviše nas zabrinjava u ovom trenutku jesu cijene goriva, odnosno benzina, dizelskog goriva", kazao je. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba