nova ruta?

'Ako Mađari zatvore granicu u Botovu, vlakovi idu za Zagreb'

Image

Izbjeglice, Hrvatska, Tovarnik

Foto: Vijesti.hr

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog toga što ne postoji sustav vertikalnog informiranja od strane nacionalnog Stožera za zaštitu i spašavanje

23.9.2015. u 21:32/ Hina

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal kazao je u srijedu navečer novinarima kako će vlakovi s izbjeglicama, ako Mađari zatvore žicom granicu kod Botova, ići izravno prema Zagrebu i neće se zadržavati u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kasno poslijepodne iz Tovarnika je prema Botovu krenuo još jedan vlak s desetak vagona punih izbjeglica i migranata koji će se uputiti u Mađarsku preko ilegalnog prijelaza, koji je još otvoren, a hoće li se prelasci nastaviti u četvrtak, još se ne zna.

Iako je postojala sumnja da će Mađari u srijedu poslijepodne zatvoriti ilegalni prijelaz bodljikavom žicom i ogradom to se, uvjerile su se brojne novinarske ekipe na terenu, nije dogodilo.

Ivan Pal je rekao kako osluškuju informacije s mađarske strane. Izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog toga što, kazao je, ne postoji sustav vertikalnog informiranja od strane nacionalnog Stožera za zaštitu i spašavanje te da sve informacije dobivaju ili s terena ili od policije, koja koordinira sve akcije transfera izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su u srijedu ujutro postavili žičanu ogradu na 10 kilometara udaljenom prijelazu kod Gole, a viđeni su i kako postavljaju žicu nedaleko ilegalnog prijelaza kod Botova. Taj prijelaz, udaljen dva kilometra od željezničke stanice u Botovu, još je otvoren.

Do njega će migrante i izbjeglice koji stižu vlakom oko 22.30 sati, voditi policija koprivničko-križevačka, a volonteri Crvenog križa i građani usput će im dijeliti hranu, vodu te potrepštine za djecu, dječju hranu i pelene. Izbjeglice i migranti zatim pješice idu sve do Gykenyesa i Zakanya, gdje ih čeka vlak koji vozi prema austrijskoj granici.

Upravo se čita

Image
ZA DANAS

Iz lockdowna u Kini javila se Hrvatica: 'Testiramo se svako jutro, upozore ako si bez maske'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba