IVAN TURUDIĆ

'Ako postupak protiv Sanadera toliko traje, to nije ničija pobjeda. To su temeljni problemi pravosuđa o kojim...

25.10.2021. u 20:00/ RTL Danas

Turudić je kazao da Dobronić nije odgovorio na temeljno pitanje - kako se namjerava postići efikasnost u pravosuđu

Ivo Sanader danas je dobio treću pravomoćnu presudu, a Vrhovni sud još treba odlučiti o dvjema aferama - HEP Dioki i Hypo. 

Oglasio se i MOL. Kažu da su razočarani presudom, najavljuju da će se Zsolt Hernadi obratiti Ustavnom sudu i tvrde da više od 10 godina traje nepravedno suđenje motivirano ekonomskim interesima

O cijelom slučaju, ali i sporosti pravosuđa, RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić razgovorala je sucem Visokog kaznenog suda - Ivanom Turudićem.  

Image
mito

Osuđen na šest godina: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernadiju za aferu Ina-MOL

Image
mito

Osuđen na šest godina: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernadiju za aferu Ina-MOL

Na pitanje mora li sad nakon presude Robert Ježić končano uplatiti 5 milijuna eura u državni proračun, Turudić je kazao da taj trenutak još nije došao. 

"To je dugotrajan postupak. Mislim da su delibacioni novci na računu u Švicarskoj. Ne znam što je učinjeno. Stvar suda je 15 dana postoji rok za dobrovoljno plaćanje obveze. Sud čeka 15 dana, ako osoba koja treba podmiriti obavezu to ne učini, spis se dostavlja DORH-u i dalje je na njima namirenje tog novca", kazao je Turudić.

Objasnio je i što će biti sada sa Zsoltom Hernadijem i treba li ga Mađarska sada izručiti Hrvatskoj. 

"Ne moraju ga izručiti. Nisu ni do sada poštivali europski uhidbeni nalog iako je vijeću Županijskog suda u Zagrebu sud EU dao za pravo. Postavili smo pitanje, na pet pitanja dobili smo pet pozitivnih odgovora. Nakon toga se ništa nije dogodilo. Postojali su mehanizmi prije 2-3 godine, nije se tada ništa učinilo, sada počinje teći rok pravomoćnosti presude za zastaru izvršenja kazne zatvora od dvije godine", kazao je Turudić te dodao da Hernadi još uvijek ne smije izaći iz Mađarske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ive Sanadera jedinstven je po mnogo toga – na pitanje mogu li se sad ti sudski procesi objediniti i koliko u nekakvom najidealnijem scenariju može on dobiti godina, Turudić je kazao da se mogu objediniti pravomoćne kazne kako bi se izrekla jedinstvena kazna zatvora koja ne može biti dulja od 15 godina. 

"Valja napomenuti da osuđenik ima pravo na uvjetni otpust kojeg može tražiti nakon polovice izdržane kazne sudu koji je dobi o prvostupanjsku presudu, Županijskom sudu u Zagrebu. Nakon toga po žalbi bi odlučivao Visoki kazneni sud", kazao je. 

Turudić se osvrnuo i na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je kazao da će po pitanju poklića "za dom spremni" ujediniti sudsku praksu. 

"On to ne može. To je ideološko pitanje par exellance. Pozdrav 'za dom spremni' je nesporno bio ustaški pozdrav u tzv. NDH. Taj pozdrav su koristili pripadnici HOS-a 1991. pa nadalje, tako da je teško uspoređivati situaciju sa situacijom u Njemačkoj ili Austriji gdje su stvari jasnije nego kod nas. Predsjednik Vrhovnog suda je hrabro rekao što je rekao, to je njegovo mišljenje. Valja isto tako napomenuti da je to stvar koja je u prekršajnoj grani sudovanja. Teško je povodom jednog prekršaja doći do odluke Vrhovnog suda. Postoji izvarnedni pravni lijek zahtjev za zaštitu od zakonitosti, ali ne znam je li podignut u jednom slučaju", kazao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Osvrnuo se i na prve dane Dobronića na čelu Vrhovnog suda. 

"On je u medenom mjesecu s medijima i sad teče med i mlijeko. Situacija je dobra, ima opće simpatije, iskoristio je nekoliko dana da nam da pouke o sudačkoj etici i deontologije da govori o ovrhama, ali nije odgovorio na temeljno pitanje, kako se namjerava postići efikasnost. Danas je 10 ili 12 godina od početka suđenja Sanaderu. To nije ničija pobjeda, pobjeda države i vladavine prava ako postupak traje 12 godina od čega čovjek u istražnom zatvoru provede 6-7 godina. To su temeljni problemi hrvatskog pravosuđa na koje nisam čuo osvrt od predsjednika Vrhovnog suda, tim više što kaže da suci ne moraju riješavati norme nego da se može čekati da predmet sazrije. To su razbarušene izjave, vidjet ćemo što će vrijeme pokazati dalje", kazao je Turudić. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZABRINUTI DJELATNICI

Tijela stranih državljana već dvije godine u bolnici Svetu Duh: Hodnikom se širi miris raspadajućih tijela

Više s weba