Zagovara afirmativan pristup

Aladrović za RTL Danas: 'U mom ministarstvu je cijepljeno oko 50% djelatnika. I za njih ćemo morati naći dist...

2.7.2021. u 18:50/ RTL Danas

Najavljeno moguće uskraćivanje potpora za radna mjesta tvrtkama u kojima se radnici nisu cijepili, izazvalo je mnoge reakcije

S ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem razgovarao je u RTL-u Danas Ilija Radić.

Čuli smo "ucjena", "diskriminacija", kako mislite odluku uskladiti za zakonom?

Što se tiče usklađivanja sa zakonom, niti ranije nismo imali problema uskladiti sa zakonom sve ono što smo donosili od epidemioloških mjera do ekonomskih mjera. Sve je bilo usklađeno sa zakonom. Siguran sam da ćemo u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima i ovom slučaju naći dobre argumente, kvalitetno i zakonito rješenje.

I sindikati i poslodavci kažu da su zbunjeni ovom idejom. Evo, gospodin Zorić kaže da nema pojma kako bi on zakonski mogao utjecati na svoje zaposlenike da se cijepe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo nekoliko modela koje ćemo predstaviti sindikatima i poslodavcima. Ono što je sigurno jest da smo teret ove krize snosili svi mi. Dakle, svi građani RH, svi porezni obveznici su sa 34 milijarde kuna financirali ovu krizu. Sada je vrijeme da odvojimo one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni, da potičemo odgovornost kroz cijepljenje i veću razinu integracije ekonomskih i epidemioloških mjera. A epidemiološke mjere sada znače, u prijevodu, cijepljenje.

S ovime ispada da će ispaštati samo poslodavci, jer oni neće moći izdržati poslovanje i radna mjesta zato što netko od njihovih radnika nije cijepljen, a oni ne mogu niti znati je li netko cijepljen ili ne.

Upravo se čita

Image
IMA IH NA OKU

Ronaldo prati samo 5 Hrvata: Modrić i Kovačić su tu, ali preostala trojka će vas iznenaditi

Moramo biti svjesni toga da se nalazimo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi. Kako bismo to svladali moramo podići razinu procijepljenosti kako ne bi bila ugrožena turistička sezona u ovom trenutku, a ekonomija u cjeliini i nakon toga. Moramo to vrlo jasno integrirati, proces cijepljenja s našim ekonomskom mjerama.

Zašto se ne bi išlo afirmativno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tako. Ovo je afirmativan način, dakle ne način da se penalizira one koji se ne cijepe, nego ćemo mjere ekonomske složiti tako da ekonomske mjere pomažu onima najodgovornijima. 

Znači li to da oni koji će imati jednoga ili dva necijepljena u kolektivu, neće moći računati na mjere ili neće moći računati na mjere samo za ta dva radnika?

Prerano je govoriti kako će izgledati model. Mi ćemo ga predstaviti prvo poslodavcima i sindikatima kao ravnopravnim partnerima ove krize, a nakon toga ćemo znati njegov finalni izgled koji će sigurno biti i zakonit i ustavan i koji će afirmativno promicati cijepljenje kako bismo imali što manju štetu u ekonomiji.

Jesu li svi djelatnici Vašeg ministarstva cijepljeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici mog ministarstva zasigurno nisu svi cijepljeni, oko 50 posto ako se ne varam po posljednjim procjenama, dakle nešto više od prosjeka Republike Hrvatske. Ali afirmativno nastupamo prema svim državnim i javnim službama i također ćemo u budućnosti morati naći način na koji funkcioniraju javne i države službe i vrlo jasno napraviti distinkciju između prava i obveza onih koji su cijepljeni i onih koji nisu. 

Javni i državni službenici ne ovise o mjerama, za razliku od privatnog sektora koji u velikoj mjeri ovisi o  Vladinim poticajima. Znači li to da će oni dobivati nekakvu penalizaciju ako se ne cijepe?

Ovdje trebamo govoriti izrazito afirmativno. Smisao je povećati procijepljenost...

Ali, oprostite, kako pričati afirmativno, ako se kaže da oni koji se ne cijepe, neće dobiti potpore? Tu nema afirmativnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ćemo ekonomske potpore dodjeljivati onima koji su najodgovorniji u društvu. Dakle, to je afirmativno, da oni koji su najodgovorniji mogu lakše izaći na kraj s ekonomskom krizom, odnosno teškoćama u poslovanju s kojima se susreću. A penalizacija, niti smo do sada propisivali obvezu cijepljenja niti smo išli penalizirati ikoga. Mi sada imamo dosta kritičara na ove mjere. Međutim, mi smo u ovom studiju dosta razgovarali o mjerama kada su se one uvodile. Tada smo imali  jednaki broj kritičara. Ali, sada imamo 56.000 zaposlenih više nego prošle godine, 4000 zaposlenih više nego 2019. koja je bila najsnažnija ekonomska godina od 2008. 

Čuli smo te rezultate i daleko od toga. Međutim, ako Vlada nije uspjela motivirati sve  zaposlenike u javnom i državnom sektoru, kako očekujete da će bilo tko od privatnih poslodavaca uspjeti motivirati svoje ljude?

Očekujem da će motivacija biti jednaka za sve. Mi danas imamo milijun i pol cijepljenih građana, milijun i pol poreznih obveznika koji su solidarno preuzeli odgovornost za izlazak iz pandemije, iz ekonomske i zdravstvene krize. Moramo afirmirati da i ostatak građana pristupi istim principima. 

Sad smo na kraju ovog prvog dijela mjera kad su one išle horizontalno. Sad će one ići tipiziranog za određene djelatnosti. Koliko je do sada mjera isplaćeno, koliko je za srpanj, koliko očekujete da će biti za kolovoz za radnike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada smo na razini 11,7 milijardi kuna, s doprinosima je to gotovo 17 milijardi kuna. Obuhvatili smo 700.000 ljudi i 120.000 poslodavaca. Kako se poboljšavaju vremenske prilike... tako se smanjuje pritisak na mjere. Ali, moramo istaknuti da je za travanj i svibanj projiciran trošak od 400 milijuna kuna. Još uvijek je intenzivna potpora određenim sektorima potrebna. Ali mi moramo ta sredstva alocirati puno kvalitetnije, moramo ih alocirati onima kojima su najpotrebnija, mi od toga ne bježimo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

O slučaju Platak: 'Neobično i pogrešno je da nije bilo komunikacije policije i DORH-a'

Više s weba