komunikacija sa saveznicima?

Analitičar za RTL: 'Jedan detalj o dronu bitno mijenja priču. NATO? To što nisu obaviješteni o istrazi ne treba nas brinuti'

Image
Foto: Facebook, Tomislav Miletic/PIXSELL

Na presici ŽDO-a se saznalo kako saveznici nisu obaviješteni o rezultatima istrage

13.4.2022. u 16:05/ Ana Roksandić

Zanimljiva činjenica koja je mnogima zapela za oko rečena je na kraju današnje presice Županijskog državnog odvjetništva o dosadašnjim rezultatima izvida vezanih za pad bespilotne letjelice. Naime, na pitanje novinara je li NATO izviješten o nalazima istrage, odgovorili su da ŽDO nema kontakte s glavnim tajnikom NATO-a.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić pretpostavlja kako takav komentar jednostavno znači da još uvijek nisu obavijestili NATO, ne i da to uopće neće učiniti.

''Nije da postoji neki protokol u ovakvoj situaciji, ovo je nešto poprilično neuobičajeno. Naravno da će se informacije podijeliti. Istraga je koliko sam uočio još uvijek u tijeku'', kazao nam je Avdagić.

''Da je tu bilo nešto jako važno onda bi saveznici već bili obaviješteni. Očito smatraju kako tu nema nekih detalja koji su alarmantni i koji im je hitan za razmjenu podataka'', smatra Avdagić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjskopolitičkom analitičaru jedan drugi detalj s presice učinio se vrlo bitnim. 

''Ono što je meni privuklo pažnju je da se ipak govorilo o dijelovima boje koje su plave i žute, naknadno  nanesene, što bi značilo da se radi o letjelici u posjedu ukrajinske strane, a ne da je lansirana od strane Rusa. Mislim da je taj detalj poprilično važan'', rekao je Avdagić. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Naime, na presici je rečeno kako su nađene siva i crvena i to trajne boje, te žuta i plava boja koja se ljuštila. Na pitanje, znači li to da je sovjetska letjelica prebojena u ukrajinske boje, Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je rekao kako su postojale žuta i plava boja te da je to zaključak. 

Vanjskopolitički stručnjak napominje kako nije doslovno izrečeno da se radi o ukrajinskoj zastavi, nego se govorilo i o originalno nanesenoj crvenoj zvijezdi i naknadno dodanoj žutoj i plavoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da to detalj koji poprilično mijenja priču jer ne postoji nikakav razlog da smatramo da bi ukrajinska strana namjerno uputila prema Hrvatskoj takvu letjelicu'', izjavio je Avdagić.

No upravljački dio previše je uništen da bi se saznalo kako je letjelica bila programirana da leti. Avdagić naglašava kako to ne mora značiti da je bila riječ o letjelici u posjedu Ukrajinaca, već to daje određene indicije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MOLITVA u 10 gradova

Pogledajte kako muškarci mole i kleče po trgovima hrvatskih gradova

Više s weba