Žustro na oporbu

Bačić: 'Bacanje ljage na najveći graditeljski pothvat u povijesti Hrvatske u predizborne svrhe nećemo dozvoliti'

Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

Poslijeratna obnova jedna od najvećih graditeljskih zahvata u povijesti Hrvatske

8.7.2021. u 16:11/ Hina

Zahtjev oporbe o osnivanju povjerenstva za istraživanje nepravilnosti u obnovi nakon rata vladajući su u četvrtak ocijenili prikupljanjem političkih bodova bez navođenja činjenica i argumenta i poručili da neće dozvoliti bacanje ljage na najveći graditeljski pothvat u povijesti Hrvatske.

"Mogu se složiti da je bilo propusta, ali bacanje ljage na najveći graditeljski pothvat u povijesti Hrvatske u predizborne svrhe nećemo dozvoliti", poručio je Branko Bačić (HDZ) u raspravi o prijedlogu oporbe da osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo moguće nepravilnosti i nezakonitosti u poslijeratnoj obnovi.

Oporba je taj zahtjev podnijela u siječnju, nakon što se pokazalo da su u petrinjskom potresu teško stradale i kuće obnovljene nakon Domovinskog rata.

Poslijeratna obnova jedna od najvećih graditeljskih zahvata u povijesti Hrvatske, u obnovi obnovljeno je 158 tisuća ratom oštećenih kuća i stanova u što je uloženo preko 17,5 milijardi kuna, naveo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na stranu stranu što je potres na Banovini bio jedan od najjači u Hrvatskoj, od ukupno 26 tisuća obnovljenih kuća na Banovini u organiziranoj obnovi obnovljeno ih je 8880, a zbog potresa je tek 96 dobilo crvenu i žutu naljepnicu, a samo ih je 9 predviđeno je za rušenje, što je 0,1 posto", rekao je Bačić dodavši kako ti podaci najbolje govore o kvaliteti obnove.

Pozvao je oporbene zastupnike da umjesto prijedloga o osnivanju istražnog povjerenstava podnesu kaznene prijave ako imaju saznanja o nepravilnostima.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Pađa Grbin (SDP) ustvrdio je da Vlada ne želi istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi jer se boji što bi ono moglo otkriti. Vlada se nije ni očitovala o prijedlogu, kao ni matična saborska radna tijela, a nije ni poslala svoga predstavnika, rekao je.

Image
Nevjerojatna svjedočanstva

Na Baniji kažu: 'Ako ne prolupamo u ovom kontejneru, onda imamo konjske živce.' Prijeti im gubitak 80.000 stanovnika!

Image
Nevjerojatna svjedočanstva

Na Baniji kažu: 'Ako ne prolupamo u ovom kontejneru, onda imamo konjske živce.' Prijeti im gubitak 80.000 stanovnika!

Grbin je istaknuo kako je cilj tog povjerenstava, iako se bavi prošlošću, usmjereno na budućnost, odnosno učiti na vlastitim greškama kako se ne bi ponovile u obnovi nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo utvrditi koliki je broj nekretnina koje nisu izvedene po pravilima struke i iskoristiti trenutak kada idemo u obnovu da pomognemo ljudima kako bi živjeli sigurnije i da u slučaju potresa ne stradaju. Ajmo prevenirati posljedice, jer potres spriječiti nećemo, a urušavanje kuća možemo", pozvao je Grbin.

Odbacio je pritom tvrdnju HDZ-ovaca da oporba želi na toj temi osvojiti političke bodove istaknuvši da upravo zato nisu željeli tu točku staviti na dnevni red prije lokalnih izbora.

Istražno povjerenstvo jedino može ispitati sve okolnosti poslijeratne obnove i u interesu je svih da se greške ne ponavljaju, rekao je Nikola Grmoja (Most).

"Pred nama je obnova Banovine i Zagreba i treba odraditi posao kako treba", složila se Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da cilj povjerenstva nije bacanje krivnje na HDZ već na jednom velikom projektu obnove detektirati nepravilnosti i naučene lekcije o integriraju u programu obnove nakon potresa.

Ružica Vukovac (DP) kazala je da je na Banovini prikupila brojne dokaze o nepravilnostima i nezakonitostima koje su se događale tijekom poslijeratne obnove.

"Kuća se doslovno otklizala s temelja, zidovi raspucali, nismo dobili nikakvu dokumentaciju, kuću su radili rudari, radnici su materijal dovozili i odvozili, glazura smo mogli pomesti metlom, nisu napravljeni betonski stupovi", navela je Vukovac neke od izjava građana s Banovine.

Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je da nisu sve kuće jednako stradale u ratu te da su se neke uništavale i poslije rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su pokazivali kako se ruše kuće, imate ono s plinskom bocom kada hermetički zatvorite prozore puknete metak u prozor i kuća se stropošta", izjavio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vidite li sličnosti?

Prisjetite se kako je za Zagreb 'delao' Milan Bandić: Čistio je, sadio, kuhao, korov čupao...

Više s weba