Odbacio optužbe

Bačić: 'Nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor

14.6.2019. u 10:31/ Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio je u petak optužbe iz oporbe da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i poručio kako neće dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva.

"Ne da ne opstruira, nego nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva", rekao je Bačić novinarima prije sjednice Kluba zastupnika i dodao da će HDZ danas na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav iznijeti svoje stajalište.

Odbor će raspravljati o prijedlogu jedne trećine članova tog Odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Bačić je ponovio kako HDZ smatra da taj Odbor nije nadležan da odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva, kao ni Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Upravo se čita

Image
za Danas.hr

Predsjednik suda u Sl. Brodu otkrio što je pisalo u dojavi o bombi koju su dobili

Na pitanje novinara kako komentira što je Upravni sud rekao da bi o sukobu interesa trebalo odlučivati tijelo koje je nadležno za nadzor Povjerenstva, Bačić je odgovorio da Upravni sud nije rekao da je nadležan Sabor.

"Postoji državno tijelo koje utvrđuje nadležnost, ali u svakom slučaju politika ne može odlučivati o pojedinačnom pravnom predmetu, jer bi snaga vladajuće većine u svakom saborskom tijelo mogla biti, vladajuća većina bilo koja i bilo kada, protiv pravnih argumenata, silom ruku odlučivati o izvješću. To bi bilo krajnje nekorektno", istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara tko je nadležan, Bačić je rekao "neka se odredi tamo gdje to treba". "Mi kao saborski Odbor za Ustav to sigurno nismo", istaknuo je.

SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda upozoravajući da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.

Na pitanje novinara zašto se trebao izglasavati dnevni red, a onda je Marija Jelkovac tražila da se ta točka makne s dnevnog reda, Bačić je podsjetio da se Poslovnik Sabora odnosi i na rad radnih tijela. 

Danas na sjednici Odbora za Ustav ćemo temeljem zahtjeva Marije Jelkovac odlučivati o skidanju te točke s rasprave na sjednici Odbora, rekao je Bačić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelkovac u prigovoru pojašnjava da SDP svojim prijedlogom de facto traži tumačenje odredaba Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na odredbe Zakona o sprječavanja sukoba interesa, što bi stvorilo presedansku i potencijalno protuposlovničku praksu jer bi se ubuduće odnosila na sve slične situacije kada nije nijednim propisom nije određeno drugostupanjsko ili nadzorno tijelo koje bi moglo odlučivati o izuzeću čelnika pojedinih institucija ili regulatornih agencija.

Kako je riječ o presedanskom slučaju, zaključuje u prigovoru Jelkovac, Odbor za Ustav kao političko tijelo nije nadležan o tome samostalno odlučivati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Bandić je grijeh SDP-a'

Više s weba