O OBUCI VOJNIKA

Bačić o oporbi: 'Pokušajem izmotavanja staju na stranu Rusije'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bačić je naglasio kako mu je gotovo nezamislivo da bi Hrvatska bila jedina država koja ne bi provela odluku Europskog vijeća

24.11.2022. u 15:46/ Hina

Saborski Klub HDZ-a prozvao je u četvrtak oporbu da "pokušajem izmotavanja", tvrdeći da je odluka o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) protuustavna, u rusko-ukrajinskom ratu staje na stranu Rusije.

„Očito je da oporba pokušavanjem izmotavanja kako je ovakav prijedlog protuustavan, staje na stranu Ruske Federacije, ne želeći se uključiti u jasnu, nedvosmislenu pomoć Hrvatske Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije“, rekao je novinarima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Bačić kaže kako bi mu bilo prihvatljivije da su političke stranke koje se „sakrivaju iza eventualne neustavnosti ovakve odluke“ jasno deklarirale, kao što  su to učinili Hrvatski suverenisti.

Suverenisti, naime, tvrde da bi prihvaćanje takve odluke praktično bilo "postavljanje mete na čelo Hrvatske" pa bi se ona dodatno nepotrebno izložila Ruskoj Federaciji. „To je njihov legitiman stav, koji je za nas neprihvatljiv, ali je jasan i nije pokušaj sakrivanja iza neustavnosti“, ističe Bačić. Ustvrdio je  kako je predložena odluka o EUMAM-u niža razina pružanja vojne pomoći Ukrajini, nakon što joj je Hrvatska isporučila oružje, a s druge strane predstavlja nastavak načelne i vjerodostojne politike solidarnosti s ugroženim ukrajinskim narodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se radi o odluci Vijeća ministara EU-a, koju su podržale gotovo sve članice Unije, a Hrvatska i Ukrajina su članice Partnerstva za mir, kao organizacije i saveza pridruženog NATO-u.

"Prema tome, mislim da to ovdje nije sporno već se radi isključivo o pokušaju da se zamagli želja oporbe da se ne uključi u vrlo jasnu i konkretnu pomoć Ukrajini", rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Upravo se čita

Image
dijelovi MiG-a 21

FOTO MORH objavio fotografije ostataka srušenog MiG-a. Olupine prevezene u Zagreb

Image
Saveznička pomoć

Banožić o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu Partnerstva za mir, otkrio što će ih obučavati

Image
Saveznička pomoć

Banožić o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu Partnerstva za mir, otkrio što će ih obučavati

Žele li predsjednik i oporba biti dio zapadne demokracije ili na strani Rusije

Poručio je kako je sada vrijeme da se predsjedniku Republike i oporbi postavi pitanje žele li biti dio zapadne demokracije ili u ovom presudnom trenutku za opstojnost Ukrajine žele biti na strani Rusije i Putina.

Do ovoga nije trebalo doći, trebalo podržati odluku, a ne se kukavički sakrivati iza zakonitosti nakon što je Saboru u zadnjih deset godina odlučivao o 44 odluke sličnog sadržaja i gotovo identičnog merituma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerodostojan zastupnik bi i 45. put postupio isto, pogotovo u važnom, presudnom trenutku za Ukrajinu, Europu i svijet“, naglasio je Bačić i ustvrdio kako je potpuno poštivan Ustav, članci 7. te 3. i 5.

Vjeruje da će se do glasovanja o odluci stavovi ipak promijeniti, kao što su se promijenili i u slučaju blokade ulaska Švedske i Finske u NATO. Vrata za razgovore su otvorena, ovdje nam mjesta taštinama, nego isključivo političkom interesu Hrvatske da bude na pravoj strani povijesti, poručio je svima koji oklijevaju oko prihvaćanja te odluke.

Bačić je pritom naglasio kako mu je gotovo nezamislivo da bi Hrvatska bila jedina država koja ne bi provela odluku Europskog vijeća.

Više s weba

Pročitajte još

Image
27. ČLANICA

Dobili smo zeleno svjetlo! Hrvatska ulazi u Schengen! Oglasio se Božinović

Više s weba