PAPRENO BOME

Ni one više neće biti jeftine: Bananama skače cijena, idu čak i do 2,99 eura!

Image

Ako se uspoređuje prošli tjedan s istim tjednom prošle godine, banane su kod Hrvata u veleprodaji bile i 23 posto skuplje nego prošle godine

3.3.2023. u 15:36/ Danas.hr

Cijene su sve skuplje i sve skuplje, a ono što je posebice izazvalo šok kod građana je poskupljenje banana. Veleprodajna cijena banana podrijetlom iz Ekvadora na hrvatskom je tržištu u siječnju bila 5,26 posto viša nego u prosincu lanjske godine, a u odnosu na siječanj 2022. čak 31,87 posto, pokazuju podaci Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede.

Ipak, naznake su da bi nove nabavne cijene banana mogle biti više i 13,7 posto pa bi za toliko mogle skočiti i maloprodaji, kazao je predsjednik uprave KTC-a Ivica Katavić za Večernji list.

Image
neočekivanim tempom

Pale cijene benzina pa se strmoglavile i one banana, naranči... SAD bilježi pad inflacije

Image
neočekivanim tempom

Pale cijene benzina pa se strmoglavile i one banana, naranči... SAD bilježi pad inflacije

Na tržnicama je cijena najskuplja

Ako se uspoređuje prošli tjedan s istim tjednom prošle godine, banane su kod Hrvata u veleprodaji bile i 23 posto skuplje nego prošle godine. Na tržnicama je najskuplja (16 posto), a u trgovinama je cijena bila 11 posto viša.

Banane od siječnja u većim trgovačkim lancima u Zagrebu drže cijenu od oko 1,45 eura ili 10,92 kune. Ako se gledaju pojedini gradovi poput Varaždina onda je maloprodajna cijena banana je s prosječnih 9,89 kune (1,32 eura) s kraja veljače 2022. u ovoj godini skočila na 1,72 eura, dok je najviša zabilježena cijena iznosila vrtoglavih 2,99 eura ili 22,53 nekadašnje kune. Najniža cijena zabilježena je u Čakovcu, 1,12 eura, dok je hrvatski prosjek 1,47 eura naspram lanjskih 1,33.

"Još ćemo vidjeti u kojoj će se mjeri najave novih cijena prenijeti na maloprodaju kad roba dođe", kaže Katavić kako je riječ o uvoznoj robi, ali i jednoj od najprodavanijih u trgovinama jer se prodaje cijelu godinu. "Ne bude li je više i ona dođe po novoj cijeni, jednostavno nemaju izbora."

Cijene im se mijenjanju tjedno

Predsjednica uprave Enna Fruita Sanja Burić kaže kako su banane u samoj nabavi u odnosu na prije dvije godine skuplje 60 posto, ali na tržištu nisu poskupjele ni približno toliko. Sada nema nekih većih poremećaja što se tiče kašnjenja brodova, no logistika je skuplja. Oni banane uvoze iz Ekvadora, brendove Bonita i Chiquita, i premda su se cijene nešto i stabilizirale u međuvremenu, još uvijek je velik utjecaj inputa na cijene, od zaštitnih sredstava do gnojiva.

Zoran Kavržić iz Dodira prirode kaže kako su banane burzovna roba. Cijene im se mijenjaju tjedno, no kako sad stvari stoje, najmanje do Uskrsa jest ćemo ih, tvrdi, po sadašnjim cijenama od oko 1,46 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih 11 mjeseci 2022. uvezli smo 71 tisuću tona banana, najviše od sveg voća, u vrijednosti 58,3 mil. eura, a u istom razdoblju godinu prije 69 tisuća tona za 43,4 mil. eura. U svakom slučaju, izgleda kao da smo lani u 11 mjeseci pojeli 18,7 kg banana po stanovniku, dok službena statistika govori o 15 kg banana godišnje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
TOČIMO SKUPLJE

RTL Danas doznaje: Od utorka sva goriva poskupljuju, evo i koliko

Više s weba