OGLAS

još nema Zakona o obnovi

Bandić nije zadovoljan: 'Mogli smo više, a Vlada i triput više napraviti nakon potresa'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bandić je u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića najavio energetsku obnovu te škole

22.5.2020. u 16:21/ Hina

Gradonačelnik Milan Bandić u petak je, dva mjeseca nakon potresa u Zagrebu, poručio da nije zadovoljan napravljenim jer su mogli još više, a Vlada je mogla tri puta više.  

"Ne, nisam zadovoljan. Mi smo mogli još više, a Vlada je mogla tri puta više od nas i očekivali smo da donese zakon prije izbora, a nije", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića gdje je najavio energetsku obnovu te škole. 


Podsjetio je da su iz Grada tri dana nakon potresa uputili svoj prijedlog povodom najave Zakona o obnovi i ništa nisu promijenili, a čekali su mjesec i pol dana i zakon nije donesen. 

Image
nužna obnova

Pet osnovnih škola teško je oštećeno u potresu: Pogledajte gdje će učenici od jeseni pohađati nastavu

Image
nužna obnova

Pet osnovnih škola teško je oštećeno u potresu: Pogledajte gdje će učenici od jeseni pohađati nastavu


"Zakon nije donesen, ali ne mojom krivnjom. Čekat ćemo ga tri-četiri mjeseca, ali nećemo sjediti skrštenih ruku", ističe Bandić. Složio se s tvrdnjom novinarke da on nije oporba Vladi, ali i poručio da ne može donositi odluke umjesto premijera i resornog ministra.

Najavio je da će do donošenja zakona Grad non-stop anketirati građane i pomoći im u obnovi njihovih stanova.

"A ono što ne možemo bez zakona, ne možemo", kaže Bandić. Podsjeća kako je on u Gradsku skupštinu uputio odluku da se može pomoći ljudima sa "crvenim naljepnicama" i onima koji nemaju krova nad glavom smještenima u Studentskom domu "Cvjetno". Poručio je da će se svim tim ljudima unajmiti stanovi dok se ne vrate u svoje domove. 

Na pitanje kako komentira što neki stanari govore da ovisno o tome je li zgrada pod Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom (GSKG) ili nije, dobivaju drukčije informacije, te tko je nadležan: gradski ured ili Ministarstvo graditeljstva, Bandić kaže da sve "sustavno funkcionira", ali neka mu se kaže konkretno koja ulica, koji broj, koji stanar. 


Građanima je poručio da pročitaju upute na internetskim stranicama Grada i gradskih poduzeća, odgovorajući na pitanje trebaju li postupiti po uputama Ministarstva graditeljstva koje kaže da smiju sve sanirati nevezano što nije donesen zakon ili GSKG-a koji kaže da ne smiju dirati zabatne zidove. Opovrgnuo je da to znači da je Grad iznad Ministarstva i poručio novinarima da ih ne svađaju.

"Mi sve što smo napisali i digli na stranice ja iza toga snosim odgovornost, a premijer i resorni ministar snose odgovornost za ono što oni napišu", poručio je.   

Bandić je danas u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića najavio energetsku obnovu te škole koja se provodi u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.–2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 11,5 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva EU iznose 4,3 milijuna kuna.

Pročelnica Mirka Jozić istaknula je da su u tijeku radovi na još 23 zgrade, a planirano je ostvariti cjelovitu energetsku obnovu na 134 zgrade različite javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba kako bi se smanjila potrošnja energije za više od 50 posto u tim zgradama, smanjila emisije CO2 kao i koristili obnovljivi izvori energije.


Upravo se čita

Image
BEZ POBJEDNIKA U KRANJČEVIĆEVOJ

Kiks jesenskih prvaka: Hajduk iščupao bod u Zagrebu, džoker s klupe heroj Bijelih

Sveukupno je planirana investicija od 805 milijuna kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Dosad je realizirana energetska obnova 52 zgrade.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
DANAS PREUZIMA DUŽNOST

Vice Oršulić imenovan za novog predsjednika Uprave HEP- a


Više s weba