gradska skupština

Bandić o dr. Nogalu: 'Stalno nešto jamra i traži od mene da se nađemo. To je deplasirano'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

"Tražio je opet sastanak, ali mislim da je to deplasirano", rekao je Bandić o smijenjenom ravnatelju Srebrnjaka

23.12.2019. u 14:25/ Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije u ponedjeljak želio konkretno odgovoriti na pitanje hoće li ponovno morati smijeniti Boru Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, s obzirom da bi njegova smjena mogla biti nezakonita, ustvrdivši da je Nogalo sam sebe smijenio.

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradske skupštine je točka o usklađivanju statuta sedam bolnica čiji je osnivač Grad Zagreb sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, što je zanimljivo u kontekstu odluke Upravnog vijeća Srebrnjaka o smjeni Nogala, za koju neki tvrde da je nezakonita jer je trebalo biti imenovano sedmeročlano Upravno vijeće u mjesto sadašnjeg peteročlanog.

O statutima odlučuje Skupština, a ne gradonačelnik

Stoga na današnjoj sjednici zagrebačke Skupštine vladajući namjeravaju usvojiti statute bolnica kako bi bili ispunjeni formalni uvjeti za smjenu.

"Što se tiče statuta, to odlučuje Skupština, a ne gradonačelnik. Kasnimo, ali smo još uvijek prvi u Hrvatskoj. Nije dobro da kasnimo, ali smo prvi", rekao je Bandić novinarima uoči početka sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako Vlada nije donijela odluku o svim članovima upravnih vijeća bolnica pa je "Zagreb opet prvi". "Danas ću potpisati članove Upravnog vijeća i i umjesto pet vijeće će imati sedam članova", kazao je Bandić.

Čekaju, kaže, da Vlada imenuje svog predstavnika.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Na upit očekuje li Nogala nakon toga druga smjena, Bandić je odgovorio da ga nitko nije smijenio, već je on sam sebe smijenio.

Deplasirano je opet se nalaziti s Nogalom

Poručio je Nogalu "koji stalno nešto jamra i traži od mene da se nađemo" da je deplasirano opet se nalaziti s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je bio kod mene, neću reći što smo razgovarali, dodat ću tek dvije rečenice koje je rekao - da kao političare cijeni jedino mene i pokojnog predsjednika Tuđmana i da je jedino što zna raditi biti ravnatelj. Na to sam mu rekao da nemamo više o čemu razgovarati i tu smo se razišli. Kasnije je tražio opet sastanak, ali mislim da je to deplasirano", rekao je Bandić.

Na opetovani upit hoće li Nogala opet morati smijeniti, poručio je novinarima da ga "stalno pitaju tehničke stvari, a on se bavi vizijom".

Bandić nije želio komentirati predsjedničke izbore najavivši tek da će o tome "kad se akteri naspavaju", niti kampanju predsjedničkog kandidata Darija Juričana koji ga je prozivao za korupciju i kriminal u Zagrebu.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i oporbeni prijedlozi zaključaka o organizaciji Adventa u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica zagrebačke Skupštine započela nizom stanki

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine započela je u ponedjeljak nizom stanki oko prijedloga oporbe da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti zaključak o razrješenju potpredsjednika Skupštine Krešimira Kartela (Neovisni za Hrvatsku) te na njegovo mjesto imenovanja Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš).

Skupštine je počela u 11 sati, a zastupnici u više od dva sata nisu uspjeli utvrdili niti dnevni red.

Prijedlog da se Kartela smijeni pokrenuo Klub neovisnih zastupnika

Odbor za izbor i imenovanja uputio je dopis klubovima gradskih zastupnika i gradskim zastupnicima skupštinske manjine u prosincu kojim je zatražio da mu se dostavi zajednički prijedlog za imenovanje potpredsjednika Skupštine, nastavno na prijedlog Kluba neovisnih zastupnika kojim je od tog Odbora zatraženo da predloži Skupštini Kartelovo razriješenje, te imenovanje Ane Lederer.

Oporba je Odboru uputila prijedlog da se za potpredsjednika izabere gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića, a kako Odbor to nije predložio Skupštini gradski zastupnici predlažu da se o razrješenju Kartela odlučuje u hitnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno je predloženo, ističe se u priopćenju, nastavno na odredbu članka poslovnika kojom je propisano da se u slučaju da Gradska skupština ima četiri potpredsjednika, dva potpredsjednika biraju, u pravilu, iz reda skupštinske manjine, na njezin prijedlog.

Broj gradskih zastupnika koji može pokrenuti postupak za razrješenje potpredsjednika je jedna četvrtina, odnosno trinaest gradskih zastupnika, a prijedlog da Tomašević bude potpredsjednik Skupštine potpisalo je 20 oporbenih zastupnika.

U obrazloženju prijedloga ističe se da je Krešimir Kartelo na konstituirajućoj sjednici Skupštine 10. srpnja 2017. izabran za potpredsjednika iz reda skupštinske većine te da je tijekom saziva postao dio skupštinske manjine budući da je Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku, kojemu je Krešimir Kartelo bio član, prešao u manjinu.

Kao dodatan razlog za razrješenje Kartela ističe se i to što je Klub neovisnih zastupnika, članovi kojeg su bili na istoj kandidacijskoj listi za Gradsku skupštinu s Krešimirom Kartelom te zajedno s njim bili članovi Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, predložio njegovo razrješenje s mjesta potpredsjednika Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni zastupnici smatraju da bi se izborom Tomaševića za potpredsjednika postupilo prema stvarnom stanju te bi on mogao zastupati interese zastupnika iz skupštinske manjine.

Bandić: Ne razumijem prijedlog niti žurbu oko toga

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da ukoliko zastupnici ne podrže ovaj prijedlog - to pokazati da se ne poštuju statuti i pravilnici.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je da ne razumije prijedlog niti žurbu oko toga.

"Ne razumijem što se promijenilo u Skupštini. Je li Kartelo u klubu većine? Drugo je što vi poimate demokraciju da rušite, a ne da gradite. Vidite samo jednu strane medalje, drugu apstrahirate", kazao je.

Nakon nekoliko polusatnih pauza za klubove za govornicu je stigao Kartelo kazavši da će on i Bruna Esih glasati da se ta točka uvrsti po hitnom postupku u dnevni red kako bi se "agonija što prije završila". 

Više s weba

Pročitajte još

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Više s weba