burna sjednica skupštine

Bandićev okršaj s oporbom! SDP-ovcima poručio: 'Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar!'

Image

Milan Bandić

Foto: Patrik Macek, Dalibor Urukalović/PIXSELL

'Podsjećate me na Vesnu Parun, ali je ne bih htio vrijeđati', rekao je zagrebački gradonačelnik Vesni Nađ

6.2.2020. u 11:50/ Hina
Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

Fotogalerija
Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

Fotogalerija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u četvrtak da ga HDZ, koji je podnio amandmane na izmjene GUP-a i time odužio proces njegova donošenja, nije prevario, te je ustvrdio kako nikada nije bilo upitno da njegova stranka ostaje s HDZ-om u Zagrebu i na nacionalnoj razini.

"Osim dragog Boga, ja se nikoga ne bojim", rekao je Bandić na pitanje novinara zašto se boji vlastitih građana jer je danas u Gradsku skupštinu ušao sa zaštitarima. Naime, Bandića su na ulazu u Gradsku skupštinu dočekali glasni prosvjednici protiv izmjena GUP-a, koji su mu kad je ulazio u zgradu Gradske skupštine na sjednicu na čijem je dnevnom redu i točka o GUP-u, uzvikivali "Lopove".  

Na pitanje kako tumači HDZ-ove amandmane na izmjene GUP-a, koji su predloženi u zadnji tren, uoči sjednice Gradske skupštine odgovorio je da će, ako su predloženi u skladu s procedurom i zakonom, biti podržani, i to ne samo HDZ-ovi, nego ih svi mogu predložiti.  

"GUP će biti usvojen sukladno zakonu"

Ustvrdio je kako njega ne zanima čiji su amandmani, jer će amandmane uputiti i Klub gradskih zastupnika njegove Stranke rada i solidarnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki amandman ćemo prihvatiti koji je sukladan predloženoj proceduri i pozitivnim zakonskim propisima, koji aktivira određenu građansku plohu sukladno propisima u gradu, da se digne dizalica, otvori investicija i zaposli radni čovjek. To je ono takozvano pogodovanje investitorima", poručio je. 

Upitan zamjera li HDZ-u što predlaže amandmane na GUP, odgovorio je: "Zašto bi im zamjerio" i ustvrdio kako ga HDZ nije prevario, iako podnošenje amandmana odužuje proces donošenja GUP-a. 

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

"Mene nitko nije prevario. GUP će biti usvojen sukladno zakonu", poručio je. 

Bandić tvrdi da nikada nije bilo upitno da on i njegova stranka ostaju s HDZ-om u Zagrebu i na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nije bilo upitno nikada s naše strane da surađujemo s HDZ-om u Zagrebu i u Hrvatskoj, da ono što pozitivno radimo u Zagrebu bude od interesa i za građane Hrvatske", rekao je.

Bandić Vesni Nađ: 'Podsjećate me na Vesnu Parun, ali je ne bih htio vrijeđati'

Na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak iskrilo je između oporbenih zastupnika i gradonačelnika Milana Bandića koji je na gestu SDP-ove zastupnice Vesne Nađ koja mu je donijela komad zemlje s Hipodroma rekao joj da ga podsjeća na Vesnu Parun, ali da ne bi htio vrijeđati tu pjesnikinju.

Nađ je upitala gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma na kojoj je planiran "zagrebački Manhattan", a kad joj je on najavio pisani odgovor na, kako je rekao, "suptilno i dubinsko pitanje", Nađ mu je rekla da će mu dati komadić, te mu nabrojala "sastav" zemlje .

"100 posto zelene oaze, 100 posto Papina blagoslova, topot konja, u tragovima dječji smijeh......", nabrajala je zastupnica, na što joj je gradonačelnik poručio da je Hipodrom predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesničke varijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih je htio vrijeđati", kazao je Bandić uz negodovanje zastupnika iz klupa.

Bandić: Zbog minusa od milijardu kuna radi se fama

Gradonačelnik je na pitanje potpredsjednika Skupštine Joze Miličevića poduzimaju li se mjere za sanaciju minusa većeg od milijardu kuna u gradskoj blagajni, odgovorio da se oko toga pokušava "napraviti fama", ali i da je odlučio naručiti vodeću europsku neovisnu agenciju da izvrši dubinsku proračunsku analizu.

"Da snimi stanje i razloge zašto gradski proračun nije 12,5 milijardi kuna nego osam. Kvalitativno i kvantitativno", dodao je Bandić.

Ponovio je i da su porezne izmjene napravljene na financijsku štetu Grada te tvrdi da bi raspolagao s proračunom od 11 milijardi kuna da ih nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darka Klasnića (HSLS) zanimalo je planira li Grad dodatna sredstva u slučaju epidemije koronavirusa i ima li osigurana mjesta u bolnici.

Gradonačelnik mu je odgovorio da je jučer imao sastanak s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošom i da je oformljen stožer pri Ministarstvu zdravstva u kojem su i predstavnici Grada Zagreba: pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i pročelnik Ureda za zdravlje te da će mu dostaviti operativni plan Vjekoslav Jeleč.

"Ljudi koji su odgovorni rade svoj posao", poručio je Bandić koji ističe da, prema ovlastima koje mu pripadaju, pet posto proračuna može raspodijeliti u izvanrednim situacijama te će ih, kaže, aktivirati ukoliko bude potrebno.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je stanje u ZET-u s obzirom na da se prije par dana zapalio autobus u Dubravi, a sinoć je iskočio tramvaj zbog čega je istočni dio grada bio bez tramvajskog prijevoza. Smatra da "ZET služi za dizanja kredita za žičaru i kao mjesto za zapošljavanje 'žetončića'". "Osjećate li vi Zagreb?", upitao je Mišić Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja osjećam Zagreb, ali nisam siguran koji vi grad osjećate. Vi očito živite u virtualnom Zagrebu u kojem nema iskakanja tramvaja i zapaljenih autobusa", poručio mu je gradonačelnik.

Brumnić: 'Građani će platiti 500 milijuna za pročišćivač umjesto da se treći stupanj financirao iz EU'

Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonito.

"Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine", odgovorio mu je Bandić.

Brumnić je potom ustvrdio da se sa 46 posto dobiti "nekome sapuna vrat", ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.

"Naručili smo radove za koje se ne zna tko je naručitelj, ali se zna tko je investitor", kazao je Brumnić na što je Bandić ustvrdio da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova te je optužio zastupnika da preuzima funkciju gradonačelnika.

Maras (SDP): 'Plenković je kralj prolongacije i nedonošenja odluka'

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u četvrtak premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, nakon što je HDZ amandmanima na izmjene GUP-a ponovno odgodio odluku oko GUP-a, da je "kralj prolongacije i nedonošenja odluka".

"HDZ je danas ponovno odgodio svoju odluku. Plenković je kralj prolongacije i kralj nedonošenja odluka, jadno je kako u Zagrebu obnašaju vlast HDZ i Bandić i kako ne slušaju građane", poručio je Maras na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine, gdje su udruge organizirale glasan prosvjed protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba. 

Maras je istaknuo da na inicijativu SDP-a oporbeni gradski zastupnici traže referendum o GUP-u. "Ne očekujemo od HDZ-a podršku, ali neka građani vide tko je za to da oni odlučuju, a tko je za to da interesi kumova i određenih lobija imaju od GUP-a koristi. S te strane, mislim da je građanima sve jasno i da je dosta ove politike", poručio je Maras.  

Na pitanje misli li da će gradonačelnik Milan Bandić pristati na 15 HDZ-ovih amandmana, Maras kaže kako je to "samo politička igra".

"Smiješno je da smo mi u Hrvatskoj danas taoci odnosa Bandića i Plenkovića, hoće li Bandić podržavati Plenkovića u Saboru i hoće li Plenković podržavati Bandića u Gradskoj skupštini", kaže Maras. 

"To je jad i čemer hrvatske politike, to su Bandić i Plenković", poručio je šef zagrebačkog SDP-a.

HSLS: 'Od danas prestaje mit o super sposobnom gradonačelniku Zagreba'

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u četvrtak kako je ta stranka protiv zagrebačkog GUP-a te ocijenio kako danas 'prestaje jedan mit, legenda o super sposobnom gradonačelniku Zagreba čija je želja bila postati gradonačelnikom Hrvatske'.

"Lako je bilo glumiti sposobnog gradonačelnika haračenjem građana i gospodarstvenika prirezom od 18 posto. Usprkos svemu tome, Milan Bandić ostavlja grad u milijunskim dubiozama, a nova vlast će se godinama suočavati s raznim kosturima iz ormara", rekao je Hrebak na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako je zagrebački GUP posljednji čin ove dugogodišnje predstave i tu počinje kraj Milana Bandića.

"GUP koliko god se predstavljao kao zakonit nema stručne elemente koji ga čine zakonomjernim. Vidi se se iz aviona da je on predmet raznih privatnih interesa, a ne interesa razvoja grada Zagreba. HSLS će biti protiv GUP-a i nema tih političkih odnosa, pritisaka ili bilo čega drugoga koji će nas natjerati da promijenimo svoj stav", kazao je Hrebak.

Smatra kako "ova predstava danas" predstavlja samo odgađanje neizbježnog, a to je odbacivanje GUP-a u cijelosti jer taj dokument ne odgovara europskim civilizacijskim standardima.

"Klub Milana Bandića u Saboru je nepostojeća stvar, tigar od papira jer gospodin Bandić nije saborski zastupnik, čovjek koji ga mijenja nije više u njegovom klubu, a na prvi znak panike njegovi žetončići bi se rastrčali i pobjegli iz tog kluba kao što su prije nekoliko mjeseci pobjegli iz SDP-a", rekao je predsjednik HSLS-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I šuškanje je bitno

Radići i Mažuranići odlaze u povijest, stižu euri, a kako prepoznati lažnjake? Evo detaljan vodič!

Više s weba