Uoči Kolone sjećanja

Banožić za RTL o simbolici Vukovara, a i predsjedniku Milanoviću: 'On stvara svoje protokole'

17.11.2020. u 18:40/ Damira Gregoret

Nakon Knina, prvi put u Koloni sjećanja i potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine?

Povijest se u Vukovaru i dalje ispisuje, osobito kada je u pitanju pomirba, toliko potrebna za miran suživot.

O važnosti, ali i poteškoćama tog pitanja za RTL govori ministar obrane Mario Banožić.

"Zna se koliko godina se pokušavalo da netko ispred srpske zajednice dođe u Kolonu sjećanja i pokloni se hrvatskim žrtvama koje su stradale u Vukovaru. Upravo uz zalaganje Andreja Plenkovića i svih nas kao članova Vlade to je i učinjeno. To je jedan vrlo važan korak. Ali tko pozna bolje prilike vukovaraca zna da su njihove teme prije svega gospodarskog karaktera i da je Vlada na čelu s Plenkovićem puno napravila za Vukovar u posljednje četiri godine", rekao je Banožić.

Vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i njegovoj zamjenici posebno je zasmetala vijest o činu bacanja vijenaca u Dunav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prošlost se ne zaboravlja

Prije 29 godina pao je 'Grad heroj': 'Vukovarska bitka je poseban fenomen. Da nije bilo rata, grad bi rastao'

Image
Prošlost se ne zaboravlja

Prije 29 godina pao je 'Grad heroj': 'Vukovarska bitka je poseban fenomen. Da nije bilo rata, grad bi rastao'

"Kada je bila riječ o vijencu, mislim da je to bila jedna nespretna interpretacija upućena javnosti, mislilo se o vijencu na Ovčari. Onog trenutka kada je gospodin Milas pristao, interpretacija je bila da je riječ o vijencu na Dunavu. Žao mi je što gospodin Milas nije mogao danas biti s nama da sam objasni javnosti. Nama koji smo upoznati s prilikom - riječ je o vijencu na Ovčari", poručio je Banožić i dodao:

"To bacanje vijenaca treba se vidjeti s kojim je razlogom krenulo. Mislim da Vukovar ima hrvatske žrtve, hrvatske branitelje, također bilo je žrtava i s druge i kao takav treba simoblizirati stradanje ljudi, civlia, ali definitivno ne nekakvu interpretaciju da branitelji ili ljudi koji su tada živjeli u Vukovaru nekome nešto učinili nažao. Oni su branili svoj grad, svoje domove i kao takvu treba promatrati žrtvu Vukovara".

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Osvrnuo se i na odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem i odluci da neće sudjelovati u Koloni sjećanja.

"Rekao sam da vojska nikada neće biti politički poligon, koliko god on to želi. Kada govorimo o njegovom dolasku i nesudjelovanju, mislim da je on puno puta na vrlo značajne datume za Hrvatsku svratio pozornost na sebe i stvara svoje protokole", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba