OGLAS

NAKON NEVIĐENE ZAVRZLAME

Banožiću će ipak dati da aktivira saborski mandat, iako to osobno nije zatražio. 'U dobroj vjeri smo odlučili'

Image
Foto: RTL / Screenshot

Ovaj slučaj izazvao je nikad viđenu pomutnju u povijesti Sabora. Problem je nastao jer je zahtjev za aktivaciju mandata i stavljanje u mirovanje umjesto Banožića potpisala njegova odvjetnica i pritom priložila punomoć koja nije ovjerena kod javnog bilježnika

20.11.2023. u 13:14/ Danas.hr

Bivšem ministru obrane Mariju Banožiću ipak će se aktivirati saborski mandat iako on to sam nije zatražio, potvrdio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics za 24 sata.

"Proučili smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj vjeri, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predložiti da prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje", kazao je Jankovics.


Objasnio je da su pričekali nekoliko dana da vide hoće li im se javiti netko od Banožićeve obitelji, a kad se nitko nije javio, nemaju sumnji da to nije Banožićeva volja. "Nakon što prođe na povjerenstvu, šaljemo zahtjev u Sabor", dodao je Jankovics.

Image
NAKON KOBNE NESREĆE

Banožićeva odvjetnica ekskluzivno za RTL Danas: 'Ne vraća se u Sabor, aktivirat će povlasticu 6+6. Ima prijelome'

Image
NAKON KOBNE NESREĆE

Banožićeva odvjetnica ekskluzivno za RTL Danas: 'Ne vraća se u Sabor, aktivirat će povlasticu 6+6. Ima prijelome'

Inače, u Zakonu stoji da zastupnik može samo jednom zamrznuti saborski mandat. Jankovics tvrdi da se to odnosi na osobne razloge. "Ako je riječ zbog nespojivih dužnosti, onda se taj članak ne odnosi", pojasnio je.

Podsjetimo, Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina za RTL Danas je potvrdila da je podnijela zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog mandata i istovremeno stavljanje mandata u mirovanje nakon što je sad već bivši ministar sudjelovao u teškoj nesreći u kojoj je život izgubio Goran Šarić, a on završio u bolnici s teškim ozljedama.

Podnijela je i zahtjev za opciju 6+6, odnosno da Banožić koristi pravo na šest plaći te 50 posto plaće drugih šest mjeseci.

"Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime", istaknula je i dodala da ne zna hoće li se Banožić vratiti u politiku, no kao odvjetnica je razmišljala o njegovim pravima u ovoj situaciji.


Međutim, ovaj potez je izazvao veliku pomutnju. Problem se pojavio jer je zahtjev za aktivaciju mandata i stavljanje u mirovanje umjesto Banožića potpisala njegova odvjetnica i pritom priložila punomoć koja nije ovjerena kod javnog bilježnika.

Jankovics je potvrdio da se niti u jednom slučaju nije dogodilo da zahtjev za aktivaciju mandata nije potpisala sama osoba, odnosno zastupnik koji je mandat dobio na izborima.

POGLEDAJTE VIDEO: Alkoholna zavrzlama: dva nalaza, jedna prometna nesreća, neovjerena punomoć i pitanje: Gdje je Banožić bio večer prije?

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUPERSTAR

Samo četvero najboljih idu u finale, a to su Dino, Toni, Petar i Hana! Severina ih pohvalila: 'Bili ste fantastični!'


Više s weba