Briljantno odrađeno

Bazilika stara 120 godina bez kupole je još osjetljivija, ali morali su. A kad je obnove: 'Svijetlit će!'

28.5.2022. u 21:00/ Petra Mlačić

Bazilici Srca Isusova, teško stradaloj u potresu u Zagrebu, za mijenili su kupole koje su najviše prijetile. Danas su ih uspješno skinuli...

U zagrebačkoj bazilici Srca Isusova, koja je teško stradala u potresu, svete mise mjesecima se već održavaju pod skelama, ali se istovremeno i skuplja dokumentacija za konačnu obnovu.

Tornjevi bazilike, iako se nisu urušili, nisu bili za upotrebu. A najviše su prijetile kupole. Danas su prilično zahtjevnom operacijom, ometane nevremenom, uspješno skinute. Petra Mlačić.

Image
uklanjanje

Obnova bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu: Pogledajte kako je izgledalo skidanje kupole

Image
uklanjanje

Obnova bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu: Pogledajte kako je izgledalo skidanje kupole

Stara 120 godina, gotovo 12 tona teška kupola konačno je skinuta s uništenog tornja bazilike Srca Isusova. Specijalnu operaciju radilo je 30 ljudi, a svi su na gradilištu, od prvog do zadnjeg bili napeti.

Radivoj Jovičić, viši konzervator i restairator kulturne baštine: "Možete vidjeti da cijela kupola lebdi na jednom željeznom prstenu, a sajle nose za taj željezni prsten. Jer nismo je mogli uloviti ni za šta, što god bismo ulovili to bi se raspalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je pothvat, objašnjavaju, još teži od onoga na glavnoj zagrebačkoj katedrali jer su se tamo barem mogli čvrsto primiti. Priprema je trajala 2 mjeseca, a spustili su kupolu u svega 15 minuta.

Bilo je važno da sjedne točno na nosače, inače cijela priprema pada u vodu.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Je li Jovičić zadovoljan?

"Naravno. Uvijek postoji bojazan. Kad sam ja jutros rekao 90 posto će biti u redu, a svi su graknuli za onih 10 posto." Glavni arhitekt Nenad Bach: "Trebali ste čuti jutros Radinu poruku meni. Sve će biti dobro ako bude dobro, svi će aplaudirati. Ako ne bude - nema me."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupole će obnoviti i vratiti na mjesto, prema procjeni -- za godinu i pol dana i nešto manje od 4 i pol milijuna kuna. Krešimir Jukić, glavni inženjer gradilišta: Od 1 do 10 koliko je ovo bio zahtjevan projekt? 10. Zašto, što je bilo najteže? A vidjeli ste od jutros, ljudi, uvjeti, vrijeme u kojem smo radili, sve nam je išlo van ruke."

Bazilika je nastradala u potresu do neprepoznatljivosti, ali za 2 godine bi mogla početi nalikovati na nekadašnju. 10 milijuna eura za cjelokupnu obnovu bazilike stiže iz europskih fondova. Pater Damir Kočiš: "Restauratori su radili određene sondaže po zidovima pa su došli do jedne svijetlo zlatne boje tako da će bazilika svijetliti, ako tako mogu reći."

Ovaj dio hitne sanacije odužio se na više od 2 godine.

Bach je odgovorio i na pitanje je li sada, kada nema kupole, veća ili manja opasnost:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veća je sad kad nema kupole koja je stabilizirala svojom težinom, ali to je tako mala razlika da ne možeš razgovarati o tome šta bi bilo. Nema druge, moramo je skinuti i to je jedan određeni period rizika."

Iako je druga kupola trebala biti na redu u ponedjeljak, uspjeli su ih s oba tornja skinuti u istom danu.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba