zelena ekonomija

Bernardić: 'U prvih mjesec dana naše Vlade donijet ćemo Lex cannabis'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Do kraja desetljeća Restart želi otvoriti 100.000 novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji

10.6.2020. u 15:10/ Hina

Lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će njegova Vlada aktivno raditi na bržoj tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji kako bi dosegnula udio od 25 posto i do kraja desetljeća otvorila 100.000 novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji.

"Hrvatska je po brojnim pokazateljima na samom začelju Europe, po pravosuđu, po korupciji, po životnom standardu, po konkurentnosti gospodarstva, po iskorištenosti europskih fondova, pa tako i u primjeni kružne ekonomije", upozorio je Bernardić na predstavljanju politike zelenog razvoja Restart koalicije.

"Udio kružne uporabe materijala je 4,4 posto, dok je prosjek Europske unije 11,7 posto, po pitanju ekoinovacija zauzimamo osmo mjesto od dolje, a produktivnost u svim sektorima bioekonomije Hrvatske iznosi samo 38 posto prosjeka EU-a, odnosno u Hrvatskoj 13.000 eura dodane vrijednosti po zaposlenom, dok je u EU 41.000 eura“, kazao je.

Image
restart koalicija

Bernardić: 'HDZ-ov program uvijek isti - desna ruka na srcu, lijeva u tuđem džepu

Image
restart koalicija

Bernardić: 'HDZ-ov program uvijek isti - desna ruka na srcu, lijeva u tuđem džepu

Zeleni novi plan je ključni razvojni dokument Europske unije koji predviđa društvenu i ekonomsku transformaciju Europe do 2050. godine, što znači da će Hrvatska morati intenzivnije i brže raditi na tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji, i to usvajanjem i discipliniranom provedbom strategije zelene transformacije Hrvatske, ističe Bernardić.

Budući da Hrvatska uvozi oko 50 posto hrane i energije u tim sektorima postoji prostor za zeleni razvoj i zapošljavanje velikog broja ljudi. 

Strategija kružne ekonomije za sljedeće desetljeće

Najavio je osnivanje Koordinacije za održivi razvoj i zelenu transformaciju Hrvatske, a u prvih mjesec dana nove Vlade donošenje Zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje - Lex cannabis.

Među ciljevima politike zelenog razvoja izdvojio je donošenje Strategije kružne ekonomije za sljedeće desetljeće u prvoj polovici 2021. godine te izgradnju 100 biokompostana i sortirnica otpada i 50 manjih bioplinskih postrojenja korištenjem sredstava iz EU fondova.

Naznačili su namjeru da do kraja desetljeća cirkularna ekonomija dosegne 25 posto, što bi nas svrstalo iznad prosjeka EU-a i omogućilo otvaranje 100.000 novih radnih mjesta, a do 2024. godine 14. mjesto na listi uspješnosti ekoloških inovacija u EU-u.

Bernardić je istaknuo da će glavni izvori financiranja zelene transformacije biti sredstva iz EU fondova i programa Horizon Europe, državni i lokalni proračuni, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HBOR i komercijalne banke, privatne investicije i donacije.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy istaknula je kako zelena transformacija mora biti glavna paradigma promjene te da je zeleni novi plan ključni razvojni dokument u EU-u koji podrazumijeva velika ulaganja u energetsku učinkovitost.

"Kako bi se uspostavila ta klimatski neutralna, odnosno kružna ekonomija nužna je potpora apsolutno svih segmenata industrije. Ta tranzicija je veliki izazov, ali je i velika prilika za razvoj i otvaranje cijelog niza novih i dobro plaćenih radnih mjesta“, rekla je Holy te dodala kako bi zelena politika imala tri glavna ključna elementa - poticanje cirkularne, odnosno kružne ekonomije, biogospodarstvo i kreativnu ekonomiju.

Upravo se čita

Image
SLIJEPI PUTNIK?

Sin mu bio u neredima u Grčkoj pa je tata okrenuo nekoliko brojeva? Iz Dinama ni potvrde, ali ni demantira

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
'stručnjak za parfeme'

Poznati proizvođač parfema iz Međimurja je zapravo prevarant: Prevario mnoge poznate osobe

Više s weba