'DOSTA JE'

Bili smo s odgojiteljima na prosvjedu. Što ih muči, što očekuju od Vlade i zašto prijete štrajkom?

22.10.2022. u 19:12/ Petra Mlačić

Ministarstvo je propisalo pedagoški standard, gradovi nemaju dovoljno mjesta u vrtićima pa ga šutke krše kako bi upisali djecu

Dosta je neujednačenih plaća, dosta je toga da teta u vrtiću u Dalmaciji radi za 7 a ona u Slavoniji za 4 000 kuna. Umjesto novih odgojitelja ministarstvo im nudi učitelje razredne nastave. I tome poručuju dosta.

"Mi ne dodemo samo odraditi posao pa idemo. To vam je ljubav to je zvanje to je ono što volite", kaže Mirjana Dorotić iz Dječjeg vrtića Špansko.

Dosta je toga da moraju moliti roditelje da donesu wc papir za svoju djecu.

"Meni je s djecom u vrtiću jako lijepo ali to što ne dobijamo od lokalnih vlasti novce pa trošimo svoje novce i molimo od djece roditelje da donesu jabučicu ili malo brašna za dane kruha", kaže Inja Trambuš, odgajateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju novca za bojice, papire, režu banane na najmanje komade.

Image
idu pred Vladu

Stotine odgajatelja prosvjeduje na Trgu: 'Pedagoški standard je propisan, ali je mrtvo slovo na papiru'

Image
idu pred Vladu

Stotine odgajatelja prosvjeduje na Trgu: 'Pedagoški standard je propisan, ali je mrtvo slovo na papiru'

Dosta je toga da umjesto 8 dvogodišnjaka u grupi imaju njih 18. To znači da svako dijete nema ruke odgajateljice kad padne, a duže nosi prljavu pelenu.

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

"Odgoj je potpuno izbrisan iz cijelog plana i programa ove države.. Gradit će se zidovi, ali zidovi ne odgajaju", govori Izidor Radanović iz Dječjeg vrtića Zapruđe.

Odgajateljica iza transparenta boji se stati pred kamere da ne dobije otkaz, a tople vode kaže - zaista nema!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja zadnja grupa upisana bila je jaslička 22 djece, 7 nehodača", kaže Branka Gregor, odgojiteljica u mirovini.

"Vi nemate nikakav trenutak odlaska u drugu prostoriju, na wc da tako kažem", kaže Biserka Nežić, odgojiteljica u mirovini.

Iako su prema uputi ministarstva morali, samo je Zadar izjednačio plaće u vrtićima i osnovnim školama. Toga im je isto dosta.

"Split kao drugi grad u državi ima najmanje plaće odgajatelja i tehničkog osoblja", govori Mia Gaster iz sindikata Cvit Mediterana iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kršenje zakona postalo je začarani krug, objašnjavaju. Ministarstvo je propisalo pedagoški standard, gradovi nemaju dovoljno mjesta u vrtićima pa ga šutke krše kako bi upisali djecu. Jer kazna inspekciji manje košta od izgradnje vrtića. Ipak, prosvjed nije usmjeren gradonačelnicima već ministru.

"Mi s njima ne možemo promijeniti zakone, mi s njima ne možemo stvoriti novce kojih nema, mi možemo jedino s njima zajedno tražiti od Vlade RH da shvati gdje je problem", govori Katarina Turković Gulin iz Udruge Sidro.

Prosvjed su došli podržati i neki oporbeni zastupnici.

"Ono što mi želimo je da odgojitelji u cijeloj zemlji imaju iste plaće, da se država ukljući u financiranje i da cijene vrtića svim roditeljima budu jednake", rekao je Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova su prava u pelenama, kažu i zato u ovom trenutku o plaćama pregovaraju u većini gradova.

"Ne budemo li dosegnuli razinu zaposlenih u osnovnim školama, posegnut ćemo za zakonom o radu,otvorit ćemo proces mirenja - i najaviti štrajk", rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

A ne pozove li ministar na sastanak, kažu, sve ovo ih čeka ponovno.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UMRO U 88. GODINI

Grabar-Kitarović, Plenković, Kosor oprostili se od Ćire: 'Mirno putuj prijatelju dragi'

Više s weba