SLOVENCI PRIJETE BLOKADOM

Bili smo u inspekciji i provjerili: Je li naša granična policija spremna čuvati vanjsku granicu EU?

8.4.2019. u 17:30/ Ilija Radić

Granični prijelaz Bajakovo jedna je najprometnijih točaka koja povezuje istočnu i zapadnu Europu

Nakon što je slovenski premijer zaprijetio Hrvatskoj blokadom ulaska u Schengen zbog granice, a suprotstavio mu se ministar Davor Božinović, RTL-ova ekipa krenula je u inspekciju. Provjerili smo kojim metodama se kontrolira Hrvatska granica i je li naša granična policija spremna čuvati vanjsku granicu Europske unije.

Svaki centimetar od 2427 kilometara duge kopnene granice nadgleda se iz jedne prostorije.

Nacionalni koordinacijski centar uprave za granice prima informacije o svim izvanrednim događajima i koordinira službe na terenu.

"Mi smo jedinstvena kontaktna točka za razmjenu informacija s Frontexom. Znači, sve što radimo radimo u suradnji s Frontexom. Naravno, mi smo i oformljeni sukladno odredbi Europske unije gdje je fronteks ta točka gdje šaljemo određene podatke. Također imamo suradnju sa svim ostalim koordinacijskim centrima zemalja članica EU", kaže Marko Husnjak, voditelj smjene NKC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predvorju Schengenskog režima

Hrvatska je trenutno u predvorju Schengenskog režima. Vlada očekuje da se u godini predsjedanja Europskom unijom 2020. Schengenska granica pomakne istočno, čime će postati najduža vanjska granica Europske unije.

Granični prijelaz Bajakovo jedna je najprometnijih točaka koja povezuje istočnu i zapadnu Europu. Zato se sve detaljno pregledava i ništa se ne prepušta slučaju.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Iskusnim policajcima na raspolaganju je i vrhunska oprema.

"Uređaj za detekciju droga i eksploziva, uređaj za kontrolu dokumenata, alkotest, uređaj za kontrolu toksičnih plinova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je i na stalnom oprezu kako bi spriječila nelegalne ulaske u Hrvatsku.

Ovo je jedan od 8207 nezakonitih pokušaja ulaska u Hrvatsku koje su policajci lani spriječili. Uz ophodnje duž zelene granice, u tome im pomažu i specijalne termovizijske kamere velikog dometa.

"Operateri koji se nalaze lokalno na određenim centrima upravljaju njima te mogu vidjeti kretanja vozila, osoba koji su u samom dometu te kamere", ističe Husnjak. 

Hrvatska je 2018. povukla više od 57 milijuna eura iz Fonda za unutarnje jačanje, opremanje i obilazak granice. Prema riječima ministra, dobro ih je uložila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam siguran da slovenski građani cijene ono što radi hrvatska policija štiteći vanjske granice Europske unije", jasno će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

I dok usprkos svim sofisticiranim tehnologijama i svom ulaganju Hrvatske u zaštitu svoje granice Slovenci i dalje izražavaju svoju zabrinutost u našu mogućnost čuvanja Schengenske granice, oni svojih 667 kilometara Schengenske granice još uvijek čuvaju bodljikavom žicom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U Orahovici

Dvojica poduzetnika djeci s poteškoćama dali novu kuću: 'To je kuća osmijeha, ljubavi i prijateljstva'

Više s weba