Bitka za život

Za sedmogodišnju Luciju hitno se traži donor matičnih stanica, akciji se odazvalo više od 400 ljudi!

7.2.2021. u 20:40/ Ružica Đukić

Djevojčica boluje od akutne mijeloične leukemije i hitno treba donora matičnih stanica

Za čovjeka ne postoji teža bitka od one kad je vodi za život vlastitog djeteta. Baš takvu bitku vode roditelji sedmogodišnje Lucije Šuvaković. Djevojčica boluje od akutne mijeloične leukemije i hitno treba donora matičnih stanica.

Vremena nije preostalo puno, svega šest do osam tjedana. Zato je njezina majka pokrenula akciju traženja donora kojoj se odazvalo više od 400 ljudi. U cijelu se akciju uključila i Zaklada Ana Rukavina.

Snagu im daje prva dobivena bitka

Već dva mjeseca Lucija nije izašla iz bolničke sobe. Ne smije otvoriti ni prozor jer joj je imunitet od kemoterapije toliko slab da bi i to moglo biti ugrožavajuće. Tjednima nije pojela ništa od svježeg voća ili povrća zbog mogućih bakterija. Jučer joj je, kaže, bio jedan od ljepših dana u bolnici.

Image
Samo treba dati krv

DA VAM SE SRCE SLOMI Sedmogodišnjoj Luciji koja boluje od leukemije potrebna je pomoć: 'Bolesna sam i želim ići kući'

Image
Samo treba dati krv

DA VAM SE SRCE SLOMI Sedmogodišnjoj Luciji koja boluje od leukemije potrebna je pomoć: 'Bolesna sam i želim ići kući'

''Pa došli su mi mama, sestra i brat. To mi se najbolje sviđalo'', rekla je Lucija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je s Lucijom bolnici tata. Ni on ne smije nikud van. Bolešću razdvojena obitelj snalazi se kako zna. Mlađa Sara suzama.

''Plakala mi je neki dan jako, da joj jako sestra nedostaje i rekla sam sjedamo u auto, ideš da je vidiš, makar kroz zatvorena vrata'', rekla je Lucijina majka Lidija Šuvaković.

Koliko god bilo teško, osim Lucijinog smješka, snagu im daje i prva bitka koju su dobili u borbi protiv bolesti.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

''Jako je teško. Stvarno ne želim nikome da se nađe u toj situaciji, ali opet ipak se osjećam malo bolje sada jer sam ipak nešto napravila pa hoće li bit šta od toga ili neće, ali bolje se osjećam jer nisam samo sjedila kod kuće'', kazala je Lucijina majka.

U akciji koju je organizirala Lucijina majka prikupljeno je 408 uzoraka. Još uvijek nije poznato ima li u međunarodnom registru donora onaj koji odgovara Luciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek je u svima nama

''Ako ih i nema mi ćemo vjerojatno kroz desetak dana vidjeti da li između ovih 408 uzoraka ima možda netko tko je podudaran s malenom'', rekao je direktor Zaklade Ana Rukavina MirandoMrsić.

Jer zaklada Ana Rukavina na sjednici je odobrila nabavku 500 komada testova za tipizaciju, a KBC Zagreb će tipizirati uzorke.

''Ovim putem se želim zahvaliti osobno Zakladi Ana Rukavina i gospodinu Mrsiću što su nam to omogućili jer bez njihovog dopuštenja ne bismo to mogli to uopće ni provesti, uzeti te uzorke za tipizaciju'', rekla je Lucijina majka.

Nekoć se transplantacija matičnih stanica vršila tako da bi se vadila koštana srž iz zdjeličnih kosiju. Danas je postupak znatno jednostavniji. Bezbolan i nimalo opasan.

''Baš poput darivanja krvi. Krv iz jedne ruke odlazi u jedan aparat gdje se uzimaju matične stanice, a kroz drugu ruku se vraća ono sve ostalo što nismo iskoristili. Dakle, nešto slično hemodijalizi i postupak traje jedno pet sati'', kazao je Mrsić.

''Danas je to Lucija, sutra će biti neko drugo dijete''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A lijek je u svima nama. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
divljački ispad

HGSS-ovac o premlaćivanju na Platku: 'Kolegu su brutalno udarili u glavu, jedva smo ga spasili'

Više s weba