blaženka divjak

Bivša ministrica o nalazu inspekcije u školi: Neobično je da petica Milanovićevom sinu ostaje!

Image

Blaženka Divjak

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Osobno mi je žao mlade nastavnice matematike, koja se nije najbolje snašla, ali je sigurno bila pod pritiskom, kaže Divjak

13.7.2022. u 15:37/ RTL Vijesti

Prosvjetna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u radu Klasične gimnazije u Zagrebu nakon što je Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića, uputila ravnateljici email s brojnim prigovorima na rad, a zaključene ocjene njezinom su sinu povećane.

Prema izvještaju iz Ministarstva obrazovanja vidljivo je da je inspekcija utvrdila 10 nepravilnosti u spomenutoj školi. Inspektor je školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog, odnosno financijsku kaznu u iznosu od 5000 kuna školi i 2000 kuna ravnateljici kao odgovornoj osobi, a ravnateljici je ujedno predloženo da izda pisano upozorenje nastavnici matematike.

Na ovo se osvrnula bivša ministrica Blaženka Divjak koja je prokomentirala kako je nalaz inspekcije dosta očekivan, ali i manjkav jer su povećane ocjene Milanovićevom sinu ipak - ostale.

Image
afera 'daj pet'

Inspekcija obavila nadzor u gimnaziji kojoj je slala mail Musić Milanović: Ipak je kriva škola i profesorica

Image
afera 'daj pet'

Inspekcija obavila nadzor u gimnaziji kojoj je slala mail Musić Milanović: Ipak je kriva škola i profesorica

Komentar Divjak na Facebooku prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalaz prosvjetne inspekcije vezano uz slučaj "Daj pet!" je dosta očekivan i u nekim elementima manjkav. Kažnjene su učiteljica i nastavnica matematika, a dana je i prijava policiji da se provjeri je li bilo pritiska na nastavnicu da podigne ocjenu. Što je opravdano jer su od 2019. nastavnici službene osobe.

Što je ipak neobično? Prije svega to da petica ostaje! Prema članku 73. Zakona o odgoju i obrazovanju (već sam ranije o tome pisala), zaključna ocjena utvrđuje se javno u razredu, dakle pred učenicima na kraju nastavne godine. Ovdje je bila ocjena 4, koja je kasnije bez da se učenika pitalo, prepravljena u 5. Nadalje, prema Članku 76. daje se mogućnost roditelju ili učeniku koji nije zadovoljan ocjenom da u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnese zahtjev nastavničkom vijeću za polaganjem ispita pred povjerenstvom. Nakon toga tročlano povjerenstvo ispita učenika i zaključuje ocjenu. Tako barem kaže Zakon, a zašto o tome nema ništa u nalazu prosvjetne inspekcije, potrebno je pitati i analizirati da se ubuduće svi znaju po tome ravnati.

Upravo se čita

Image
tihomir gvardiol

FOTO Otac Joška Gvardiola na dan utakmice snimljen na poslu u zagrebačkoj ribarnici. Posjetila ga poznata lica

Očito je bilo formalnih i suštinskih grešaka na strani škole, pa će se to sanirati barem na papiru, a pitanje je što će se u suštini promijeniti. Hoće li škola i nasatvnici dobiti podršku, edukaciju i praćenje od strane Agencije za odgoj i obrazovanje? Osobno mi je žao mlade nastavnice matematike, koja se nije najbolje snašla, ali je sigurno bila pod pritiskom i u situaciji o kojoj nije učila na fakultetu. Adekvatnu podršku u školi nije dobila, a sada je još i kažnjena. Nastavnika matematike nema niti za lijek, pa je svaki dragocjen i treba se s njima raditi da se razviju u kvalitetne nastavnike. Ovako će ih biti još manje."

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odgovor predsjednici

HNS predlaže da se ustanovi Velered Kolinde Grabar Kitarović: 'To joj je vjerojatno i konačni cilj'

Više s weba