Pravne zavrzlame

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu oduzeti milijuni, ali ne zbog slučaja 'Fimi media'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predmet 'Planinska' pravomoćno je okončan prije predmeta 'Fimi media'

17.11.2020. u 21:13/ Vijesti.hr

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu oduzeto je 10 milijuna kuna i milijun eura temeljem pravomoćne presude u slučaju "Planinska", obavijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Pravomoćnom presudom u predmetu poznatom kao "Planinska", od prvoosuđenog I. S. oduzeta je imovinska korist u iznosu od 10.000.000,00 kuna i 1.000.000 eura u protuvrijednosti u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate, i navedeni iznos postaje imovina Republike Hrvatske, te je naloženo prvoosuđenom I. S. da navedene novčane iznose uplati u korist državnog proračuna.

Image
Dragocjenosti na čekanju

Sanader mora vratiti milijune. Međutim, hoće li se država od nekoga naplatiti, ovisi o tome koliko je dobro ta osoba novac sakrila!

Image
Dragocjenosti na čekanju

Sanader mora vratiti milijune. Međutim, hoće li se država od nekoga naplatiti, ovisi o tome koliko je dobro ta osoba novac sakrila!

Pravomoćna presuda dostavljena je od Županijskog suda u Zagrebu nadležnom državnom odvjetništvu radi naplate oduzete imovinske koristi od prvoosuđenog I. S. 1. srpnja 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na činjenicu o kakvom se visokom iznosu imovinske koristi radi, a imajući u vidu da je u tom trenutku sva imovina prvoosuđenog I. S., osim mirovinskih primanja, bila obuhvaćena mjerama osiguranja naplate imovinske koristi u predmetu poznatom kao "Fimi media", odnosno da na istoj nije moguće od suda zatražiti provođenje ovrhe unovčenjem te imovine tj. prijenosom novčanih sredstava na račun državnog proračuna, ocijenjeno je opravdanim do odluke suda u predmetu "Fimi media" ne pokretati ovršni postupak.

Pojašnjavamo dodatno da u kaznenom postupku protiv prvoosuđenog I. S. u predmetu "Planinska" nije bilo određivanja mjera osiguranja naplate imovinske koristi s obzirom da je taj kazneni postupak pokrenut nakon tada već pokrenutog kaznenog postupka protiv istog okrivljenika u predmetu "Fimi media", a u kojem su na zahtjev državnog odvjetništva već bile određene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na cjelokupnoj imovini okrivljenika i osoba na koje se odnosio prijedlog za proširenim oduzimanjem.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Dakle, kazneni postupak protiv okrivljenog I. S. u predmetu "Fimi media" pokrenut je 9. prosinca 2011. (optužnica) odnosno prije postupka u predmetu "Planinska" (pokrenut 31. kolovoza 2012., optužnica), ali je predmet "Planinska" pravomoćno okončan prije predmeta "Fimi media".

Nakon analize sudske odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu "Fimi media" odlučit će se o poduzimanju radnji i pokretanju odgovarajućeg postupka radi naplate imovinske koristi utvrđene u pravomoćno dovršenom predmetu "Planinska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavamo kako sukladno odredbi čl. 85. Kaznenog zakona izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva", stoji u priopćenju Županijskog odvjetništva.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne daju dirat' u more

Od Pule do Makarske transparentima protiv novog zakona: 'Va vražju mater hote, ne damo naše grote'

Više s weba