OGLAS

ekskluzivno doznajemo

Bivši šef zagrebačkih Gradskih groblja dobio tužbu zbog zapošljavanja predsjednika Bandićeve mladeži po naputku - Bandića

Image
Foto: Josip Regović/Goran Stanzl/Pixsell

RTL je dobio dokumente u kojima se vidi da Državni inspektora namjerava tužiti Šegotu. On kaže: 'Nismo mogli ni plaće isplatiti da nismo pitali Holding i gradonačelnika, tako ni zaposliti ljude...'


Bivšem direktoru zagrebačkih Gradskih groblja Patriku Šegoti na adresu je stigla obavijest da će se protiv njega podignuti optužni prijedlog da je sadašnjeg direktora Gradskih groblja Roka Gruju zaposlio mimo pravilnika za radno mjesto za koje je Gruja morao imati najmanje tri godine radnog iskustva u struci. No Gruja nije imao to iskustvo.

RTL je na uvid dobio obavijest Državnog inspektorata Područnog ureda Zagreb poslanu 30. studenog ove godine koju je potpisala viša inspektorica rada Marica Dilić. U njoj se Šegota navodi kao počinitelj prekršaja u vrijeme dok je bio šef Gradskih groblja.


U obavijesti stoji: 

„Ovlašteni tužitelj namjerava protiv počinitelja prekršaja podnijeti optužni prijedlog zbog osnovane sumnje da je… sklopio ugovor o radu s radnikom Roko Gruja koji ne udovoljava posebnim uvjetima za zasnivanje radnog odnosa propisanim… Pravilnikom o organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o. Podružnica Gradska groblja... za radno mjesto 'Rukovoditelj službe' sklapanjem ugovora o radu dana 1. srpnja 2021. godine budući da je imenovani radnik dana 29. siječnja 2018. završio sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije i stekao akademski naziv magistra ekonomije i ne ispunjava posebni uvjet od tri godine radnog iskustva u struci“.

Image
Foto:
Image

Potom, u obavijesti se navodi i to da je Šegota zaposlio Gruju na mjesto "Organizatora poslova prodaje i marketinga" sklopivši s njime ugovor o radu 1. ožujka 2020. godine, a da ni za to radno mjesto nije ispunio uvjet da ima tri godine radnog iskustva u struci.

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
Image
Dalibor Urukalović/Pixsell

(Dalibor Urukalović/Pixsell)

Bivši direktor Gradskih groblja Šegota potvrdio je da je primimo obavijest:
„Primio sam i primitkom obavijesti dobio sam saznanje da je Gruja zaposlen mimo pravilnika i da nije zadovoljavao uvjete iz pravilnika. No niti jedna podružnica u Zagrebu nema pravnu osobnost, podružnice ne mogu napraviti ništa bez odluke Holdinga, ne mogu se ni isplatiti plaće pa ni potpisati ugovori. Poslali smo sve u proceduru, kako za njega, tako i za 'X' drugih ljudi. Nismo imali nikakvu sumnju u suglasnost koju smo dobili od Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika. Ugovor smo potpisali temeljem suglasnosti Holdinga (o zapošljavanju Gruje op.a), kao i Ureda za gospodarstvo“. 


Image
Foto:
Image

Na pitanje je li Gruja dobio posao temeljem javnog natječaja, Šegota je rekao kako nije bilo nikakvog natječaja nego da je Gruja izravno zaposlen. 

„On je prvo zaposlen putem agencije i nakon toga je izravno zaposlen, bez natječaja, direktnim zapošljavanjem“, rekao nam je Šegota. 

Na pitanje je u prijateljskim odnosima s Grujom, odgovorio je da s njim nema nikakve kontakte otkad su napravili primopredaju poslova, odnosno otkad ga je Gruja naslijedio na mjestu čelnika Gradskih groblja. 

Image
evo koliko moraju platiti

Kršenje epidemioloških mjera: Zbog Bandićevog sprovoda kažnjeni Holding i Gradska groblja

Image
evo koliko moraju platiti

Kršenje epidemioloških mjera: Zbog Bandićevog sprovoda kažnjeni Holding i Gradska groblja

Potvrdio je da se ne smatra odgovornim za zapošljavanje Gruje mimo pravilnika te je ponovio da se to uvijek radi temelj mišljenja Holdinga i gradonačelnika, koji je tada bio Milan Bandić. Najavio je da će iskoristiti pravne lijekove protiv tužbe koja mu se kotrlja. 


Upravo se čita

Image
BROJNA DOGAĐANJA

Od ljetne destinacije, sve više postajemo cjelogodišnji hit. Za blagdane se očekuje 600.000 noćenja turista

Pitali smo, što slijedi za Gruju nakon što je Državni inspektorat utvrdio da je zaposlen mimo pravilnika, a Šegota je odgovorio:

„Ako je to Inspektorat utvrdio, onda će Uprava Holdinga vjerojatno donijeti odluku o izvanrednom otkazu budući da je djelatnik zaposlen mimo pravilnika“.

Pitali smo i kolika je bila plaća Gruje kad ga je zaposlio, a Šegota je odgovorio da je za Grujino radno mjesto plaća bila između 9000 i 10.000 kuna. 

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell
Image
Josip Regović/Pixsell

(Gruja je bio predsjednik Bandićeve mladeži; Foto: Josip Regović/Pixsell)


RTL je na uvid dobio i dokumentaciju koja potvrđuje da je zapošljavanje Gruje blagoslovio sam Bandić. U dokumentima se vidi kako Zagrebački Holding traži "trajni premještaj zaposlenika Roka Gruje, zaposlenog od poslodavca Zagrebački Holding, podružnica Gradska groblja, s radnog mjestu organizatora poslova prodaje i marketinga na poslove rukovoditelja odjela i to s danom 15. lipnja 2020. godine".

Pojašnjavaju pritom da se pravilnikom o organizaciji radnih mjesta u Gradskim grobljima predviđa deset izvršitelja na radnom mjestu rukovoditelj odjela, da trenutno imaju samo dva izvršitelja.

Image
Foto:
Image

Navodi se i to da su financijska sredstva za njegovo premještanje osigurana te se predlaže da se Gruja zaposli u Gradskim grobljima kao rukovoditelj odjela s danom 15. lipnja 2020. godine. Sve je potpisala tadašnja šefica Holdinga Ana Stojić Deban. Suglasnost na to svojim potpisom dao je i bivši gradonačelnik Milan Bandić.

Podsjetimo, Gruja je bivši sportaš koji je imao strelovit uspjeh nakon što se ujesen 2018. godine priključio Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića. Bio je čak predsjednik Bandićeve mladeži i u medijima se navodilo da ga je u tvrtku Gradska groblja doveo upravo Šegota. Kao čelnik Gradskih groblja, Gruja je kažnjen s 10.000 kuna jer nije osigurao pridržavanje epidemioloških mjera na Bandićevu sprovodu. 


Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Image
Emica Elvedji/Pixsell

(Uhićenje Patrika Šegote; Foto: Emica Elvedji/Pixsell)

Njegov prethodnik, Patrik Šegota, napustio je čelo tvrtke nakon eskaliranja afere o namještanjima kućica na Mirogoju. Kako su pisala 24sata, na natječaju su pobijedile četiri tvrtke osnovane na isti dan, a njih tri su imale iste mail adrese i dale su iste ponude. U tom poslu, Šegota je navodno pogodovao fantomskim tvrtkama za 170.000 kuna. I njegov poslovni uspjeh vezali su s njegovim prelaskom iz HDZ-a u Bandićevu stranku. Ovog ljeta uhitili su ga zbog sumnje primanja mita za namještanje višemilijunskog posla.

Pokušali smo o svemu zatražiti komentar i Roka Gruje, odgovorio je porukom da će se tijekom jutra javiti.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba