komentar proslavljenog alpinista

Božić: 'Većina nepromišljenih avanturista je osigurana, no mi to ne znamo naplatiti'

30.7.2015. u 22:39/ RTL

'Neki kažu da pošto smo volonteri, da ih možda ne bismo trebali spasiti, no to je glupost, mi ćemo se potruditi oko svakoga', prokomentirao je Božić

Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je stranim turistima iskreno, dobronamjerno, a pomalo i duhovito pismo, ne bi li im učinila ljetovanje sigurnijim, sebi uštedila trud, a državi novac.

Image
pamet u glavu

HGSS-ovo pismo turistima: 'Spasit ćemo vas besplatno, ali možete postati i dio prirodne selekcije - isto besplatno'

Image
pamet u glavu

HGSS-ovo pismo turistima: 'Spasit ćemo vas besplatno, ali možete postati i dio prirodne selekcije - isto besplatno'

Gost RTL Direkta bio je proslavljeni hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, koji nam je pobliže objasnio zašto je turistima poslana takva poruka.

Gospodine Božić zašto se GSS odlučio na ovo pismo, koje je moram priznati, malo neobično?

"Najviše zato što ima zaista bizarnih nesreća, turisti se upute u razne avanture bez opreme, bez vode i hrane, neinformirani pa smo htjeli napraviti jednu pošalicu i na taj način možda spriječiti nesreće." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da će imati efekta na turiste?

"Sigurno da će na neke od njih imati efekta, ipak se radi o njihovoj koži. Ipak, i one koji se ipak ne odluče na nepromišljene pothvate, mi ćemo ih uvijek spasiti. Neki kažu da pošto smo volonteri, da ih možda ne bismo trebali spasiti, no to je glupost, mi ćemo se potruditi oko svakoga."

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Je li Hrvatska jedina zemlja u kojoj se turisti ponašaju tako kako ste naveli ili je jedina razlika da je kod nas spašavanje takvih besplatno?

"Od zemlje do zemlje situacija je različita, svugdje ima nesreća, nepromišljenih izleta. Ponegdje se to naplaćuje, tako da bi i naša zemlja to nekima trebala naplatiti, ne samo nepromišljenima, već svima onima koji zapadnu u nevolju, ali imaju osiguranje. Druga je stvar što mi to osiguranje ne znamo naplatiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba