'NIJEDAN ČOVJEK NIJE NEVAŽAN'

Božićna poruka kardinala Bozanića: 'Bog je doveo blizu i one koji su bili daleko'

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Kristova prisutnost privlači i rasvjetljuje, vodi ljude jedne prema drugima

19.12.2019. u 17:09/ Hina

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj je čestitao Božić, zaželio obilje božićne radosti i mira te molio za blagoslov u novoj 2020. godini, a u svoje molitve je uključio i sve one koji su daleko od svojih domova jer je Bog, koji je postao čovjekom, "doveo blizu i one koji su bili daleko".

"U toj blizini", poručio je, "otvorimo svoja srca Utjelovljenoj Riječi, dok nam Bogorodica ponavlja: 'Što god vam rekne, učinite!'''

"Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima i župnim suradnicima podijelili zajedništvo vjere i Božje ljubavi koja u našu svakidašnjicu unosi blagoslov, vraća radost i jača nadu, darujući svjetlo i snagu Duha Svetoga za životne teškoće", istaknuo je i pridružio se tomu pohodu i zajedništvu pozdravom: "Mir kući vašoj i svima koji prebivaju u njoj!"

Nijedan dom nije isključen, nijedan čovjek nije nevažan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako nijedan dom nije isključen, ma kako bio skroman, te da nijedan čovjek nije nevažan, bez obzira na to kroz kakve kušnje prolazio.

"Iz toga blagoslova nisu isključeni ni oni koji osjećaju samoću i napuštenost, nesigurnost i tjeskobu", poručio je i dodao kako molitvom Crkve i kršćanskom ljubavlju vidljivijom postaje Božja milost prihvaćanja i radosti. 

Upravo se čita

Image
VIDEO ZA POVIJEST

Prekrasne scene dolaze iz Dalmacije: Pogledajte kako su splitski gimnazijalci najavili utakmicu

Podsjetio je kako se Bog utjelovio radi svake žene i svakog muškarca, uzevši ljudsku narav te da je u Bogu svaka naša radost i trpljenje. "Ne postoji način da nam Bog bude bliži od onoga što je za nas učinio Isus, utjelovljeni Božji sin", istaknuo je Bozanić.

Podsjetio je kako otajstvo Božića obuhvaća sav stvoreni svijet: ljude, životinje, prirodu i svemir. "Ipak, biblijski navještaj raščlanjen je na nekoliko središnjih očitovanja koja znače ispunjenje proroštva i čežnje onih koji su iščekivali Spasitelja", dodao je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako u božićnom vremenu liturgija pjeva o trostrukom Božjem očitovanju - očitovanju ljudima koji ne pripadaju izabranomu narodu, očitovanju u krštenju na Jordanu, kao znak onima koji su upoznali Zavjet dan ocima, i očitovanju na svadbi u Kani Galilejskoj, usmjereno prema zajednici Crkve.

U poruci se posebno osvrnuo na objavu u Kani Galilejskoj potaknut time što su naši mladi vjernici za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti proslavljen u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020., kao geslo izabrali riječi Blažene Djevice Marije što ih je izgovorila tom prigodom u Kani: "Što god vam rekne, učinite!"

Istaknuo je kako Isusov dolazak na svijet na najdublji i najljepši način objavljuje Božju ljubav prema ljudima i prema svemu svijetu što ga je stvorio te kako se u Kani objavljuje kao zaručnik božjega naroda u novom savezu ljubavi.

"Znamenje u Kani sjedinjuje puno važnih ljudskih sastavnica", rekao je Bozanić i dodao kako su među njima najvažnije: "Božja prisutnost, obiteljsko svadbeno zajedništvo, nepredvidive životne teškoće, poslušnost Bogu, zauzetost za bližnje, punina života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isusova prisutnost na toj svadbi", rekao je, "pokazuje Boga koji se združuje s radošću ljudi, ne samo s duhovnom radošću, nego sa svime što određuje slavlje". 

"Mladi vjernici, pripremajući Susret hrvatske katoličke mladeži, prepoznali su snagu i ljepotu toga znamenja i polazeći od njega razmatraju svoj život, traže Kristovu novost i svjedoče svoju privučenost Kristom, s kojim žele živjeti radost u zajedništvu s drugima", poručio je Bozanić i dodao kako Presveta Bogorodica Marija uči vjerovati od početne do zrele vjere te nadati se u poslušnosti Božjoj Riječi i Njegovu planu s nama. 

Kristova prisutnost privlači i rasvjetljuje, vodi ljude jedne prema drugima  

"Naši nas mladi pozivaju da i otajstvo Božića živimo u tom svjetlu", istaknuo je i dodao kako već u betlehemskoj noći vidimo da život bez prihvaćanja Krista ostaje u tami, praznini i hladnoći, u tjeskobi i sebičnosti koja vodi u nasilje, a Kristova prisutnost privlači nas i rasvjetljuje, vodi ljude jedne prema drugima, preobražava srca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je vjernike Zagrebačke nadbiskupije da u jeku pripreme Susreta hrvatske katoličke mladeži budu zauzeti dionici toga lijepoga i važnog događaja kojemu smo kao Crkva zagrebačka domaćini.

"Doći će nam mladi iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija, iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Europe i svijeta", rekao je i dodao kako se ovih mjeseci mladi vjernici diljem nadbiskupije pripremaju posebnim programima u koje su uključeni i ostali vjernici.

"Stoga vas pozivam da u svojim obiteljima, u župnim zajednicama i raznim vjerničkim skupinama molite za mlade, za Susret hrvatske katoličke mladeži i za plodove toga susreta", rekao je zagrebački nadbiskup i dodao kako posebnom gorljivošću poziva vjernike da otvore svoje domove i prihvatite mlade koji će tom prigodom doći u našu nadbiskupiju. 

Poručio je kako ga raduje što ovaj Božić živimo pogleda uprta u Božji dar Djeteta i u katoličku mladež koja pokazuje ugrađenost u život naše Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam je poticaj da budemo zahvalni za svoju vjeru i za svoje bližnje te da čuvamo dragocjenost braka i obitelji, kao i svjedočku postojanost vjerničkih zajednica; da se zauzimamo za vrjednote kršćanske kulture; da se zauzimamo za napredak domovine i služimo ljudima u potrebi", istaknuo je kardinal Bozanić. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba