blokirali put

Božinović o skandalu na granici: 'Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko'

Image
Foto: Pixsell

Četiri europarlamentarca stigli su na granicu da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima

31.1.2021. u 17:43/ Vijesti.hr

Prilikom dolaska izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granicu između Hrvatske i BiH dogodio se incident kojeg su prokomentirali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno

Najdulja kopnena granica

Božinović je naglasio kako da policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona RH i pokušaja diskreditiranja institucija Hrvatske.

"Ovo je još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju zadaća, a to je zaštita državne granice. Javno smo govorili da policija postupa u skladu s hrvatskim zakonima, no nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju dokazati da policija postupa suprotno tome", kazao je ministar.

''Što se tiče europskih institucija, u ovih nekoliko godina u mandatu naše Vlade uspjeli smo na iznenađenje svih ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen. Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova za opremu hrvatske granice, iskomunicirati svima da Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU, u skladu sa zakonom, pogotovo hrvatska policija kojoj je to zakonska obveza. Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko, bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući ondje gdje ulaz nije dopušten. A prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza'', dodao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je bio ljut time kako je oporba reagirala na ovaj događaj. Napomenuo je da su europarlamentarci željeli prijeći granicu tamo gdje nije granični prijelaz.

"Oni brane parlamentarce koji su htjeli zaobići hrvatski zakon, unaprijed im je rečeno da ne mogu i sada nas napadaju, a ovi domaći im daju za pravo. Ja to ne mogu razumjeti. Ne mogu razumjeti da hrvatski nacionalni interes nije na prvom mjestu", komentirao je ministar.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Image
granica s bih

Europarlamentarci žestoko kritizirali Hrvatsku: Postupanje vlasti prema migrantima nazvali 'sramotnim'

Image
granica s bih

Europarlamentarci žestoko kritizirali Hrvatsku: Postupanje vlasti prema migrantima nazvali 'sramotnim'

Zaustavljeni 200 metara od granice

"Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice. Rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. No, sedam policajaca ih je zaustavilo i prepriječilo im put. Oni su u svom razgovoru s našim policajcima pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu", izjavio je Ničeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier FrancescoMajorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske u subotu da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, no hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Talijanski Avvenire javlja da je situacija u šumi Bojna u Hrvatskoj bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku. Put je, prema navodima tog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca, javlja Klix.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba