nema otkazivanja ljetovanja

Brexit zasad nama utjecaja na turizam: Britanci će i dalje dolaziti na odmor u Hrvatsku

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U danima nakon objave referendumske odluke nema informacija o otkazivanju putovanja Britanaca ili smanjenju njihova interesa za buking za niti jednu od popularnih destinacija

29.6.2016. u 9:59/ Vijesti.hr

Situacija oko Brexita za sada ne utječe, niti se očekuje da će utjecati na dolaske britanskih turista u Hrvatsku, a njihovi touroperatori i drugi hrvatski partneri zadovoljni su ovogodišnjom prodajom i porastom interesa za Hrvatsku, ističu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Image
najveći gubitnici - mladi

Umirovljenici i ruralna područja za Brexit: 'Starije generacije glasovale su za budućnost koju mladi ne žele'

Image
najveći gubitnici - mladi

Umirovljenici i ruralna područja za Brexit: 'Starije generacije glasovale su za budućnost koju mladi ne žele'

"U danima nakon objave referendumske odluke nema informacija o otkazivanju putovanja Britanaca ili smanjenju njihova interesa za buking za niti jednu od popularnih destinacija, što uključuje i Hrvatsku", kazali su iz Glavnog ureda HTZ-a temeljem svojih tržišnih analiza i informacija iz predstavništva HTZ-a u Londonu, prenosi N1.

Podsjećaju i da je još u svibnju ABTA (Britansko udruženje touroperatora i agencija) izvijestila da je u tom mjesecu već bilo bukirano 65 posto ljetnih odmora Britanaca.

Mada se zadnjih dana kao jedna od posljedica odluke Britanije o izlasku iz Europske unije i velikog pada funte spominjala i mogućnost pada turističkih putovanja Britanaca, toga za sada nema, a kako pokazuju informacije HTZ-a s tog tržišta, za Hrvatsku zanimanje i dalje raste te nema, niti se očekuju otkazi aranžmana i putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati iz prošlih godina, ali i u dosadašnjem dijelu ove turističke godine ukazuju da je stanje na britanskom tržištu za hrvatski turizma vrlo stabilno, a i statistički podaci u ovoj godini pokazuju da su britanski turisti i dalje vrlo skloni Hrvatskoj", ističu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Iznose pritom podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) za prva četiri mjeseca ove godine tijekom kojih je u Hrvatsku došlo čak 32 posto više britanskih turista nego u isto vrijeme prošle godine. Njih gotovo 28 tisuća ostvarilo je više od 97 tisuća noćenja ili čak 37 posto više.

Upravo se čita

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

Ukupno je, po podacima DZS-a, Hrvatsku prošle godine posjetilo više od 490,5 tisuća turista iz Ujedinjene Kraljevine, što je bilo 14,3 posto više nego u 2014., a nešto veći porast od 15 posto ostvarili su s 2,4 milijuna noćenja.

Za ovu godinu pozitivne trendove s tog tržišta pokazuju i prvi podaci iz HTZ-ovog sustava eVisitor po kojima je u svibnju u Hrvatskoj ostvareno više od 285 tisuća noćenja turista iz UK, dok podaci za lipanj (s danom 26. lipnja) govore već o više od 414 tisuća njihovih noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom tih podataka, najava i novih informacija primjetno je da s britanskog tržišta bilježimo daljnji uzlazni trend te na kraju prvog polugodišta možemo očekivati znatan, u postocima i dvoznamenkasti porast turističkog prometa Britanaca u Hrvatskoj za koji vjerujemo da će se zadržati sve do kraja turističke sezone", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Dodaje da za sada HTZ ne planira dodatne promotivne aktivnosti na tom tržištu jer je stanje prodaje na zadovoljavajućoj razini, a pokazatelji realiziranog turističkog prometa pozitivni. No, poručuje da će HTZ detaljno pratiti situaciju te u slučaju eventualne potrebe adekvatno postupiti u promotivnom smislu.

"Tržište Ujedinjene Kraljevine za Hrvatsku je vrlo važno i s velikim potencijalom u budućnosti. Prošle godine je to tržište u ukupnoj strukturi noćenja stranih gostiju zauzelo odlično 8. mjesto, a i ove godine očekujemo snažan i pozitivan utjecaj britanskih turista na hrvatski turistički promet. Vezano za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU, važno je naglasiti kako je riječ o postupnom i neizvjesnom procesu koji može potrajati i do nekoliko godina. Bez obzira na sve, siguran sam kako će zemlje EU-a, a posebice Hrvatska i u idućim godinama biti ključna odredišta za putovanja britanskih turista“, zaključuje direktor Ivičić.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba