ALARMANTNI PODACI

Znaju li građani što jedu? Čak sedam od 10 riba u Jadranu u sebi ima plastiku

31.3.2019. u 21:58/ Nikolina Radić

Godišnje se u Europi baci oko 25 milijuna tona plastike i dobar dio toga završi i u moru

"Uvijek svježe", moto je prodavača ribe u zadarskoj ribarnici, ali i naziv eko kampanje splitske udruge Sunce koja je kroz jednodnevnu izložbu pokazala kako se u more baca "more" plastike.

Kako je riječ o umjetnom materijalu koji se nikada do kraja ne može razgraditi, mikročestice plastike onečistile su već sada 70 posto ribljeg fonda. 

Na zadarskoj ribarnici osvanula je sasvim neobična ponuda. Uz obilje ribe i morskih plodova Zadranima je ponuđen i otpad iz mora. A njega ima sve više.

"Stiropora, plastičnih čepova kojih ima od hrane, od pića, medicinski čepovi, kozmetika, plastične čaše, jednokratni plastični pribor, štapići za uši, njih ima jako puno i općenito nekakav neidentificirani plastični otpad. Otpad iz mora 80 posto dolazi sa kopna tako da tek 20 posto je to nastalo na samom moru", kazala je Tihana Arapović, suradnica edukatorica udruge Sunce.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mora i oceani su u plastičnoj krizi

Na posljednjoj skupštini UN-a o okolišu poslano je alarmantno upozorenje - svjetska mora i oceani su u "plastičnoj krizi".

Godišnje se u Europi baci oko 25 milijuna tona plastike i dobar dio toga završi i u moru, stoga je alarmantan podatak da čak 7 od 10 riba u Jadranu u sebi ima tragove mikroplastike.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Građani su svjesni onečišćenja i ove vrste hrane koju se oduvijek doživljava kao neupitno zdravu.

"Trudim se ne razmišljati o tome. Ima, to se sve razgrađuje u moru i kako nema? Kud bi to otišlo? To ribe pojedu, isto uhvate nešto", rekla je Milena Bjelobrk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organiziraju se čišćenja plaža i mora

"Vidim tu razliku, naravno i nestanak nekih vrsta trave morske i riba i školjaka, pogotovo tu di sam od djetinjstva, na Kolovarima, na Funtani", kazao pak je Dario Tikulin.

Splitska udruga Sunce u studenom je organizirala čišćenje viške plaže Zaglav koja doslovno "zaglavi" u smeću nakon svakog juga. Skupljeni otpad svjedoči da je situacija alarmantna.

"Ova izložba je upravo radi toga da nekako djelujemo i na javnost da se senzibilizira na ovu tematiku i da razmisle da je ovo zapravo posljedica neefikasnog sustava gospodarenja otpadom u kopnu, da sve ono što mi radimo u svakodnevnom životu na kraju završi u moru", kazala je Matea Špika, voditeljica projekta udruga Sunce Split.

A kakvi su točno učinci mikroplastike na ljudski organizam, još nije istraženo, no sigurno je da dobri ne mogu biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'MIJENJATE ZAKON'

Zbog situacije na Platku, Sindikat policije oštro: 'Ne radite razdor među nama i HGSS-om'

Više s weba