Vrlo štetno

Češki mediji pozvali građane da ne planiraju odmor u Istri. Odgovorili im istarski znanstvenici

Image

Lažne vijesti, ilustracija

Foto: Pixabay

Riječ je o klasičnom 'fake newsu'. Ali, kako su potencijalni gosti masovno čitali objavu, morala je reagirati turistička zajednica uz mišljenje struke

27.5.2022. u 8:50/ S. Ž.

Lažna vijest, kako prenosi Glas Istre na portalu, klasični fake news masovno se posljednjih dana pojavljuje u medijima u Češkoj. A prema toj verziji istine, jadransku obalu Hrvatske meduze su tako masovno preplavile da bi mogle ugroziti turističku sezonu.

Glas Istre objašnjava da se vjerojatno porijeklo vijesti odnosi na probleme koje su istarski ribari s meduzama imali probleme ove zime. Vijest o navodnim ogromnim količinama meduza na Jadranu s ove strane uopće nije bezazlena, o čemu svjedoči zanimanje gostiju iz Češke i Slovačke koji šalju upite Turističkoj zajednici (TZ) Istarske županije.

Image
NAJČEŠĆE MEDUZE U JADRANSKOM MORU

Meduze u Jadranu: ovo su meduze koje žive u Jadranskom moru

Image
NAJČEŠĆE MEDUZE U JADRANSKOM MORU

Meduze u Jadranu: ovo su meduze koje žive u Jadranskom moru

Kao ogledni primjer list navodi slučaj neimenovanog Slovaka koji je početkom lipnja planirao doći na odmor u Istru i koji se, srećom, ipak krenuo raspitivati o masovnoj pojavi meduza na našoj obali.

Zbog svega je reagirao i TZ Istre, čiji je direktor Denis Ivošević za Glas Istre rekao da su ovog tjedna poslali priopćenje češkim i slovačkim medijima "o stvarnom stanju u Jadranu". A u tu su svrhu zatražili i mišljenje struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivošević pretpostavlja da je netko iz Češke u našim medijima uočio da su se ribari žalili na masovnu pojavu meduza ove zime i tu vijest prenio sa zakašnjenjem, tumačeći to na potpuno pogrešan način. Direktor istarskog TZ-a ističe da nema nikakve opasnosti za kupače te da je vijest o masovnoj pojavi meduza na istarskoj obali izmišljena.

Još i poimenice naveli mjesta

Kako bi opovrgnuo glasine u Češkoj, on se pozvao na izjave dvojice hrvatskih znanstvenika, na Paola Paliagu, šefa katedre za oceanografiju Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, i njegovog kolegu Nevena Ivešu, koji su pobili lažnu vijest, što Glas Istre donosi u svom tiskanom izdanju.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

I ribari sa sjeverozapada Istre potvrđuju da su meduze skoro sasvim nestale iz njihovog akvatorija.

Jedan češki magazin otišao je toliko daleko da je naveo kako su plaže u Piranu, Savudriji, Umagu, Poreču, Vrsaru i na cijeloj talijanskoj obali regije Friuli Venezia Giulia "prekrivene prozirnim ljigavim želeom". U tom kontekstu, na osnovu lažne vijesti, zaključili su da se trenutno po cijelom tom području ne isplati planirati odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
trening potražnih pasa

Vatrogasne katastrofe bez njih bi bile mnogo teže! Jedan četveronožni vatrogasac odrađuje posao za 25 ljudi!

Više s weba