ODLUČENO JE

Četvero osumnjičenih u slučaju ruske jahte 'Irina Vu' pušteni da se brane sa slobode

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora, priopćili su iz DORH-a

28.1.2023. u 22:21/ Danas.hr

Četvero osumnjičenih u slučaju ruske jahte 'Irina Vu' koji su danas ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu Šibeniku branit će se sa slobode, priopćio je DORH.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

U Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku su, po primitku kaznene prijave nakon privođenja, ispitana trojica hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972.) i jedna hrvatska državljanka (1988.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 15. stavka 2. u vezi članka 2. stavka 2. točke f. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Image
ruska jahta

Stručnjak o 'Irini Vu': 'Butković je priznao krivnju. Pomorci u zatvor, a ovi pod suspenzijom spavaju kući'

Image
ruska jahta

Stručnjak o 'Irini Vu': 'Butković je priznao krivnju. Pomorci u zatvor, a ovi pod suspenzijom spavaju kući'

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedeno kazneno djelo pri čemu je prvoosumnjičenik (1964.) koji bio kapetan jahte, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, u vremenu od 20. srpnja 2022. do 6. listopada 2022., organizirao i angažirao stalnu posadu tog broda, osumnjičene (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, kao i još dvije osobe koje nisu znale za mjere ograničavanja, za odvoženje jahte izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su potom troje osumnjičenika (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, s navedene još dvije osobe (nisu znale za mjere ograničavanja) 6. listopada 2022. po nalogu prvoosumnjičenika (1964.) isplovili jahtom pod zastavom Republike Hrvatske iz marine Betina na Murteru, izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske iako to nisu smjeli jer je bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVAKA ČAST

FOTO U KBC Sestre milosrdnice prvi put u RH odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Više s weba