AI o AP

ChatGPT: 'Nakon nedavne ostavke premijera Andreja Plenkovića, Hrvatska se suočava s političkom krizom'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell/Shutterstock

Dala je i prijedlog teme što Hrvatskoj donosi članstvo u Schengenu jer ova inteligencija misli da još nismo članica pa pita što je na kocki...

29.3.2023. u 11:20/ G. Latković, K.D.Hrnjkaš

Svjetska javnost se već mjesecima zabavlja programom umjetne inteligencije ChatGPT, jedne od rijetkih koje su dostupne i na hrvatskom jeziku.

Ona će spremno odgovoriti na sva moguća (i nemoguća pitanja) pa će na zahtjev napisati i pjesmu, složiti dnevni horoskop, kreirati oglas za nekretnine, a mi smo ChatGPT zamolili da nam predloži novinarsku temu za danas.

Pa i je.

"Politička kriza u Hrvatskoj: Što slijedi?", bio je radni naslov teme koju nam je ovaj program umjetne inteligencije ponudio. Ništa čudno, da ovaj program nije pomislio da je Plenković dao ostavku.

Image
malo jezivo

Šire se lažne slike Trumpovog uhićenja: 'Izradila ih je umjetna inteligencija'

Image
malo jezivo

Šire se lažne slike Trumpovog uhićenja: 'Izradila ih je umjetna inteligencija'

Ili se radi o vidovitom Milanu pa zna što slijedi u političkoj areni ili je prijedlog ove teme još jedan dokaz da je ChatGPT ipak podložan greškama.

No ova umjetna inteligencija uvjerljivo je obrazložila svoj prijedlog teme: "Nakon nedavne ostavke premijera Andreja Plenkovića, Hrvatska se suočava s političkom krizom koja bi mogla imati značajne implikacije na budućnost zemlje. U priči bi se moglo istražiti razloge Plenkovićeve ostavke, uključujući i aktualni korupcijski skandal u koji je upleten vladajući HDZ, te izglede za sastavljanje nove vlade. Također bi mogao ispitati potencijalni utjecaj krize na odnose Hrvatske s Europskom unijom i njezine izglede za gospodarski rast i razvoj", naveo je ChatGPT.

Dao nam je prijedlog i za drugu temu po kojoj Hrvatska još nije ni ušla u schengenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska kandidatura za članstvo u Schengenu: Što je na kocki?", radni je naslov predložene teme.

A onda slijedi i obrazloženje: "Hrvatska je tražila ulazak u schengenski prostor, što bi omogućilo bezvizni režim putovanja između Hrvatske i ostalih članica Europske unije. Kroz ovu bi priču mogli ispitati razloge zašto Hrvatska želi pristupiti Schengenu, uključujući potencijalne gospodarske koristi od povećanog turizma i trgovine. Također bi mogla istražiti zabrinutosti drugih država članica EU-a, poput sigurnosti granica i ilegalne imigracije, te korake koje Hrvatska poduzima za rješavanje tih pitanja. Konačno, priča bi mogla procijeniti izglede za kandidaturu Hrvatske za Schengen i što bi to moglo značiti za budućnost zemlje u Europskoj uniji."

E pa ChatGPT, sjedi jedan!

Andrej Plenković je i dalje predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a Hrvatska je već ušla u Schengen. Čini se kako su živi novinari ipak potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan grada zagreba

Pogledajte procesiju Majke Božje od Kamenitih vrata. Znate li njezinu legendu?

Više s weba